Hlavní obsah

Bývalý ministr obrany Dobrovský bude pohřben v pátek

Luboš Dobrovský.

Reklama

Někdejší disident a politik Luboš Dobrovský, který zemřel na konci ledna, bude pohřben v pátek 7. února. Pohřeb se uskuteční od 13 hodin ve velké obřadní síni strašnického krematoria.

Článek

Novinář, diplomat a překladatel z ruštiny a polštiny zemřel ve věku nedožitých 88 let. Dobrovský se narodil 3. února 1932 v Kolíně. Koncem 50. let nastoupil do rozhlasu, kde do začátku normalizace působil jako komentátor a zahraniční zpravodaj.

Za normalizace byl skladníkem, čističem oken a topičem. Podepsal Chartu 77 a redigoval samizdatové publikace. V roce 1989 se stal mluvčím Občanského fóra, později nastoupil na ministerstvo zahraničí, od října 1990 do července 1992 byl československým ministrem obrany.

Později vedl kancelář prezidenta Václava Havla a v letech 1996 až 2000 zastupoval Českou republiku jako velvyslanec v Rusku. V roce 2002 ho Havel ocenil Řádem Tomáše Garrigua Masaryka. Byl nositelem řady dalších ocenění.

Připomeňte si Luboše Dobrovského ve Výzvě Seznam Zpráv z listopadu 2017. Mluvil o Rusku i o tom, jak je v něm podle něj Zeman v bezvýchodné situaci. (Video: Seznam Zprávy)Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované