Hlavní obsah

Bývalý ministr ODS navrhl rázně zkrátit karanténu, Prymula není proti

Foto: Profimedia.cz

Místo 14 dnů v karanténě by mohlo být jenom deset, nebo dokonce osm. Návrh míří na stůl Rady vlády pro zdravotní rizika.

Reklama

Pro kontakty lidí pozitivních na koronavirus dnes platí dlouhá karanténa navzdory nulovým příznakům a vlastnímu negativnímu testu. Zkrácení by ulevilo sportovním kolektivům či firmám, které ochromil jediný nakažený.

Článek

Pravidla pro ty, kdo přišli do takzvaného „epidemiologicky významného“ kontaktu s člověkem pozitivně testovaným na koronavirus, jsou dnes poměrně přísná.

Ihned poté, co je kontaktují hygienici, zůstávají takoví lidé doma a do pěti dnů je čeká PCR test. Ani v případě negativního výsledku tohoto testu se ale nevracejí k běžnému životu.

Tato praxe se však může v dohledné době změnit.

Nynější pravidla Ministerstva zdravotnictví stanoví možné ukončení karantény jasně: „Provede se další PCR test 14. den od kontaktu a v případě negativního výsledku lze nařízená karanténní opatření ukončit a pacient je pro další postup považován za neinfekčního.“

V síti karantény tak může zůstat i naprosto zdravý člověk bez příznaků covid-19.

Předseda jihočeské ODS a bývalý ministr za ODS Martin Kuba, civilním povoláním lékař, proto navrhuje dobu nutné karantény zkrátit - i kvůli dalšímu vývoji nákazy či společenským a ekonomickým dopadům. Návrh na změnu zaslal Radě vlády pro zdravotní rizika, která vznikla v pondělí a předsedá jí premiér Andrej Babiš (ANO).

„Vychází se z inkubační doby, která je u koronaviru až 14 dní. Ale pokud vám do pátého dne udělají negativní test, myslím, že je nepravděpodobné, aby se u vás virus najednou objevil,“ uvedl pro Seznam Zprávy. „Může se stát, že je test třeba falešně negativní - bylo by tedy rozumné udělat další stěr třeba ještě osmý den. Každopádně jestli virus v nosohltanu nemáte ani osmý den, je nelogické, aby tam byl čtrnáctý den,“ vysvětluje důvody svého návrhu.

Říká, že směřuje k tomu, aby byli co nejdříve vyřazeni ti, kdo mohou virus šířit, ale také k tomu, aby se poté mohli rychle vrátit do normálního života.

„Myslím, že by se to mohlo zkrátit na těch osm dní. Když nevíme o svém kontaktu s pozitivním a uděláme si test kvůli dovolené, jsme zdraví pro celý svět. Ale zároveň tady v podstatě zdraví lidé a bez komplikací sedí doma zbytečně šest dnů navíc,“ dodává a připomíná aktuální praxi mnoha států, které po turistech žádají doložení negativního testu na koronavirus.

Otázka pro odborníky

Z prvních reakcí je patrné, že Kubův návrh není bez naděje na úspěch.

Podle člena Rady vlády pro zdravotní rizika, epidemiologa a zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Romana Prymuly by se otázka nastavení karantény měla projednat.

„Určitě je to návrh, který se v nějaké podobě řeší po celém světě, a je to k jednání - sestoupit ze 14 dnů třeba na deset. Myslím, že je to opravdu legitimně k jednání. Je tam svým způsobem frekvenční logika. Ne že by se úplně riziko vyloučilo, ale bude minimální,“ připouští epidemiolog Prymula.

Osoby v karanténě generují všechna nově vznikající ohniska. Jen Praha ve středu ohlásila rekordní nárůst - za 24 hodin přibylo 101 nakažených. Při průměrně 20 až 30 kontaktech na každého z nich může jít do 14denní karantény přes tři tisíce lidí.

Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová souhlasí, že by se celková doba v karanténě mohla zkrátit, považuje ale za důležité provést kontrolní test.

„Inkubační doba covid-19 je 14 dní. Osmdesát procent lidí onemocní mezi pátým a sedmým dnem. Pokud se udělá vyšetření pátý den a je negativní, neznamená to, že člověk není nakažen - že se u něj onemocnění neprojeví a on tak někoho nenakazí. Ten pátý den je informací jen pro ty, se kterými se doposud setkal - že je nenakazil. Jestli by karanténa měla být deset, nebo 14 dnů, to je otázka odborné diskuze. Mně osobně by to nedělalo vůbec žádný problém, kdyby to bylo kratší,“ řekla Jágrová.

Podle ní by ke Kubovu návrhu neměl nikdo žádné velké výhrady.

„Protože je opravdu nejdůležitější, aby se zachytili ti nemocní, a dnes víme, že onemocní do sedmého dne. Takže kdyby se karanténa zkrátila na deset dnů, tak by tam byla podle mě ještě velká rezerva, ale to je jen můj názor,“ dodala.

Ministr: Není to na stole

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) je potřeba o případném zkrácení karantény vést širší odbornou debatu. Ve čtvrtek během tiskové konference připomněl, že Kuba kandiduje na hejtmana a uvedl, že jeho návrh ještě neprostudoval.

„Musí o tom rozhodnout klinická skupina Covid, případně epidemiologové na ministerstvu zdravotnictví. Je to velmi závažná změna. Určitě změny v algoritmech už jsme udělali na základě vědecky podložených důkazů - víme, že pokud člověk nemá žádné příznaky, tak to deseti dnů virus hyne a člověk už není infekční, proto už po 14 dnech karantény není nutné dělat znovu test. Ale že bychom karanténu zkracovali, to teď není na stole,“ řekl ministr.

Reklama

Související témata:

Doporučované