Hlavní obsah

Místo léků na tlak prášky na deprese. Pracovník Zentivy musí zaplatit miliony, řekl soud

Podle obžaloby Bohanus vyměnil léky, aby se pomstil nadřízeným, se kterými měl neshody.

 

Reklama

Odsouzený muž vinu zcela odmítá, soud však rozhodl, že musí Zentivě navíc zaplatit škodu ve výši sedm a půl milionu korun.

Článek

Za záměnu léků ve společnosti Zentiva, která před rokem vystrašila řadu pacientů, odsoudil Obvodní soud pro Prahu 10 bývalého pracovníka této firmy k roční podmínce s odkladem na čtyři roky.

Odsouzený Lukáš Bohanus podle obžaloby do dvou krabiček určených pro léky na vysoký tlak zabalil léky na deprese.

Vinu zcela odmítá, soud však rozhodl, že musí Zentivě navíc zaplatit škodu ve výši sedm a půl milionu korun.

Video: První veřejné líčení s Lukášem Bohanusem

Lukáš Bohanus vinu zcela odmítá.

Podle obžaloby Bohanus vyměnil léky, aby se pomstil nadřízeným, se kterými měl neshody. Soud došel k jednoznačnému závěru, že byl jediný, kdo mohl léky vyměnit. Podle verdiktu měl motiv - chtěl poškodit pověst Zentivy.

Na záměnu, kvůli níž se Lukáš Bohanus ocitl před soudem, přišel polský odběratel Zentivy. Společnost kvůli tomu musela preventivně stáhnout z trhu desítky tisíc balení léků.

Bohanus byl odsouzen přesto, že proti němu nebyly přímé důkazy. Žalobce vycházel pouze z toho, že byl jediným pracovníkem firmy, jenž v inkriminovaných dvou dnech pracoval u výrobní linky, ze které vyměněné léky vyšly.

Před soudem vypovídala řada pracovníků Zentivy. Z jejich svědectví vyplynulo, že vlastně nikdo neví, jak k záměně došlo. Že by se toho dopustil právě obžalovaný, to nikdo nepotvrdil. Nikdo si nevšiml ničeho podezřelého.

Reklama

Související témata:

Doporučované