Hlavní obsah

Bývalý šéf policie je vinen. Trest ale nedostal

Bývalý liberecký policejní ředitel Miroslav Dvořák při závěrečné řeči u okresního soudu.Video: Martin Wenzel, Tomáš Tesař, Seznam Zprávy

 

Reklama

Okresní soud v pondělí uznal vinným bývalého policejního ředitele v Liberci Miroslava Dvořáka z porušení služebních povinností. Zároveň ho ale v komplikované kauze po téměř 10 letech zprostil obžaloby z korupce. Senát nemohl akceptovat klíčový důkaz - policejní odposlechy, protože Nejvyšší soud je označil za nezákonné.

Článek

Někdejší policejní šéf od začátku většinu obvinění popírá, což emotivně zopakoval i ve své závěrečné řeči.

„Co po těch devíti letech říct. Všechno jsou to nesmysly a upravené věci. O žádný úplatek jsem si nikdy neřekl,“ prohlásil mimo jiné v pondělí u soudního líčení policejní exředitel Miroslav Dvořák.

Senát nakonec čtyřiašedesátiletému Dvořákovi neuložil žádný trest. A to s ohledem na dobu od spáchání skutků, tedy téměř 10 let, a v neposlední řadě i kvůli předchozímu odsouzení.

Dvořáka totiž už před pěti lety odsoudili podmíněně k 18 měsícům s odkladem na 3 roky za zneužití pravomoci veřejné osoby. Tehdy se Dvořák z titulu své funkce postaral o smazání přestupku, kterého se před lety dopustil Martin Sepp, někdejší sociálnědemokratický náměstek tehdejšího hejtmana Stanislava Eichlera, rovněž ČSSD.

Soud se aktuálně zabýval dvěma skutky, včetně nejzávažnějšího - obvinění z korupce. V řízení ale nesměl použít klíčový důkaz. A sice policejní odposlechy, protože Nejvyšší soud je označil za nezákonné.

Státní zástupce Martin Tvrdík v závěrečné řeči navrhl, aby byl Dvořák v této části případu pro nedostatek důkazů zproštěn obžaloby. Zároveň ale nevyloučil, že líčení může pokračovat.

„Počkám si na písemné znění rozsudku. Teprve potom zvážím, zda použiji opravný prostředek,“ řekl krátce po skončení líčení státní zástupce Martin Tvrdík.

Zatímco on žádal u soudu pro obžalovaného bývalého policejního ředitele souhrnný trest ve výši 20 měsíců podmíněně, obhajoba navrhovala úplné zproštění.

Soud uznal Dvořáka vinným už před pěti lety, kdy se v roli vysoce postaveného policisty postaral o smazání dopravního přestupku, kterého se dopustil někdejší hejtmanův náměstek za ČSSD Martin Sepp. Během vyšetřování a soudních stání tehdy vyšlo najevo i to, že nechal zjišťovat i některá telefonní čísla pro soukromé účely. Většinu z nich poskytoval patrně jako protislužbu tehdejšímu europoslanci Robertu Duškovi z ČSSD. Navíc podle vyšetřovatelů poskytl informaci o tom, zda je někdejší náměstek hejtmana Sepp stíhán za podvod.

V pondělním líčení senát exředitele uznal vinným, leč nepotrestal ho i za to, že si nechával domů vozit stavební materiál a zneužíval práci některých policistů z oddělení údržby, kteří na jeho rozkaz například pracovali u něj doma. I to ale Dvořák odmítá. Naopak tvrdí, že věci od něj se vozily na policii. „Věci za mých sedmdesát tisíc dneska využívá policie,“ řekl u soudu Dvořák.

Reklama

Související témata:
Miroslav dvořák

Doporučované