Hlavní obsah

Bývalý skotský premiér čelí obvinění z pokusu o znásilnění

Bývalý šéf skotských nacionalistů u soudu.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Alex Salmond byl vyšetřován svou vlastní stranou už minulý rok, kvůli obviněním rezignoval i na funkci předsedy Skotské národní strany.

Článek

Skotská policie zatkla bývalého prvního ministra Skotska Alexe Salmonda, který je obviněn ze čtrnácti přečinů, píše The Guardian. Jde o dva pokusy o znásilnění, devět obvinění ze sexuálního obtěžování, dvě obvinění z nevhodného chování a jedno obvinění z narušování pořádku. Salmond odmítá, že by se dopustil čehokoliv protizákonného. U soudu si vyslechl obvinění a následně byl propuštěn na kauci.

„Obvinění z trestné činnosti odmítám a budu se bránit u soudu, co to půjde,“ řekl Salmond před začátkem soudního jednání. Podle BBC není zatím jasné, kdy proběhne další stání. Policie podle médií Salmonda zadržela už ve středu. Obviněný k tomu řekl, že se na policii dostavil sám.

Salmond funkci prvního ministra Skotska zastával v letech 2007 až 2014. V roce 2014 vedl neúspěšnou kampaň za nezávislost Skotska na Británii. Voliči tehdy v referendu rozhodli o pokračování svazku s Londýnem.

Koncem loňského srpna Salmond oznámil, že ze Skotské národní strany, v jejímž čele stál 20 let, odchází kvůli nařčení ze sexuálního obtěžování. Zároveň se obrátil na soud se stížností na skotskou vládu, kterou nyní vede Nicola Sturgeonová, kvůli způsobu, jakým v souvislosti s projednáváním obvinění vznesených proti němu postupovala.

Soud v Edinburghu před dvěma týdny dal Salmondovi za pravdu v tom, že vláda postupovala v rozporu s právem. Ve věci samé, tedy o vznesených obviněních, ale nerozhodoval.

Reklama

Doporučované