Hlavní obsah

Bývaly vítězi pandemie, teď tyto země covid drtí. Na agresivnější mutace nestačí

Foto: Profimedia.cz

Testovací místo na covid-19 v thajském Bangkoku.

Reklama

Masivní očkování ještě nezačalo. Dosud funkční opatření přestávají na zmutovaný virus stačit. Infekce trápí v jihovýchodní Asii i země, které si v první vlně pandemie loni vedly velice dobře.

Článek

Thajsko se právě potýká s třetí a dosud nejsilnější vlnou nákazy. Od začátku dubna přírůstky nově potvrzených případů vzrostly čtyřnásobně, a úmrtí dokonce šestinásobně. Epicentrem je Bangkok. Infekce se hojně šíří i ve věznicích, ubytovnách námezdních dělníků a hustě osídlených městských čtvrtích. Země zatím hromadně očkovat nezačala. První dávku dostalo jen asi 1,5 milionu lidí, většinou zdravotníci v první linii nebo zranitelné skupiny. Minulý týden se na řadu dostali buddhističtí mniši v naději, že tato ochrana jim umožní bezpečně vykonávat jejich duchovní povinnosti, uvedla agentura Reuters.

Masové očkování je v plánu příští měsíc, kdy má v zemi začít výroba vakcíny firmy AstraZeneca. Ministerstvo zdravotnictví chce do září naočkovat alespoň první injekcí 70 procent populace, čítající více než 66 milionů lidí.

Zhoršuje se situace i v Malajsii. Převážně muslimská země s přibližně 32 miliony obyvateli se potýká s rostoucí vlnou nákazy již několik měsíců a před svátkem ukončení postního muslimského měsíce ramadánu před několika dny vyhlásila celostátní restrikce. Epidemie se ale dál šíří a úřady zvažují uvalení přísné karantény na některé regiony. Nejpostiženější jsou nejbohatší a nejhustěji obydlené hlavní město Kuala Lumpur a sousední stát Selangor.

Podle aktuálních pravidel je většina obchodů v Malajsii otevřená, ale zakázáno je hromadné stravování a veškerá shromáždění. Malajci nesmějí cestovat po zemi, školy a univerzity jsou zavřené. V zemi se od začátku pandemie nakazilo 485 496 lidí, z nichž 2040 nákaze podlehlo, uvedla AFP. Zaplňují se i nemocnice.

Tchaj-wan minulý týden kvůli novým případům nákazy zvýšil zdravotní výstrahu na třetí stupeň, a to pro celý ostrov. Uzavřela se tak divadla, knihovny či sportovní zařízení. Lidé musí venku nosit roušky a je zakázáno shromáždění více než pěti lidí uvnitř budov a více než deseti venku, uvedla AFP a připomněla, že vláda již dříve na měsíc uzavřela hranice všem cizincům.

Země byla přitom na začátku pandemie vzorem pro celý svět. Ostrov dokázal velice rychle zastavit první vlnu případů, což mu umožnilo žít relativně normálně s minimem restrikcí. Loni zažil dokonce 253 dní za sebou bez ohlášení nového případu nákazy. Nynější vlna se rozšířila od nakažených pilotů a v okolí nemocnic. Oproti loňskému roku si vedou špatně i Vietnam a Singapur.

Tamní experti varují, že i když situace v regionu není natolik zlá jako v jiných částech světa, může dojít ještě k dalšímu zhoršení, pokud se nezačne rychle očkovat. „Je zcela možné, že kvůli nerovnosti, kterou začínáme vidět v přístupu k vakcínám, se epicentrum (pandemie) posune,“ varuje profesor Teo Yik Ying z Národní univerzity v Singapuru. Dodávají, že za zhoršující se situací je především výskyt agresivnějších mutací, pro které se jeví dosud zavedená opatření jako nedostatečná, píše britský The Guardian.

Proočkovanost v regionu je zatím až na výjimky nízká. Zatímco Singapuru se podařilo naočkovat již čtvrtinu populace, v Thajsku dostalo obě dávky pouhé 1,5 procenta obyvatel, v Malajsii pak 2,88 procenta populace a ve Vietnamu necelé jedno procento.

Jednotlivé státy se proto uchylují k vlastním strategiím, jak své obyvatele k očkování motivovat. Například okres na severu Thajska se rozhodl podpořit zájem o očkování proti covidu-19 příslibem, že od června až do konce roku každý týden někdo z očkovaných vyhraje živou krávu. Lidé kampaň nadšeně přivítali a místo po stovkách se nyní k očkování registrují po tisících, řekl agentuře Reuters šéf okresu Búnle Tchamtcharanurak.

„Počty přihlášených na očkování se za několik málo dní zvedly ze stovek na tisíce,“ uvedl Tchamtcharanurak, hlavní představitel okresu Me Čem v provincii Čchíengmaj. „Vesničané milují krávy. Ty můžou být směněny za peníze,“ vysvětlil.

Také další thajské provincie přišly s kreativními nápady, jak očkování podpořit. Jako odměnu nabízejí například zlaté náhrdelníky, slevové kupóny nebo přímo peníze.

Reklama

Doporučované