Hlavní obsah

Byznysmeni se Trumpa nebojí, sílu vidí ve svých zaměstnancích

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Marc Zuckerberg, zakladatel Facebooku a jeho současný prezident, se spoléhá především na obyčejné lidi, ne na politiky.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Američtí top manažeři neočekávají po změně prezidenta Spojených států zásadní změny v ekonomice svých podniků.

Článek

Apple, Facebook, Starbucks. Úspěšné mezinárodní značky, které se nového vedení Ameriky nebojí. Přestože na zvolení Donalda Trumpa novým prezidentem USA reagovaly světové burzy, vedení těchto tří konkrétních podniků sází mnohem víc na svou dosavadní politiku a především pak na své zaměstnance.

Například Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku a současný prezident stejnojmenné společnosti, je přesvědčen, že existují důležitější věci než prezidentský úřad. A hybatelem pokroku podle něho není žádný stát nebo vláda. „Myslím, že za jakýmkoliv pokrokem jsou především obyčejní lidé,“ řekl Zuckerberg na newyorské konferenci Techonomy. Je přesvědčen, že americké prezidentské volby sice přináší celému světu významnou změnu, ale zároveň odmítá připustit, že by nějakým zásadním způsobem tato změna ovlivnila současný pokrok.

Podobně to vidí i Tim Cook, ředitel Applu. V reakci na prezidentské volby napsal svým kolegům dopis, ve kterém zdůrazňuje, že pokud se má firma posouvat kupředu, musí jít politické názory stranou. „Měli bychom mít na mysli, že jediný způsob, jak se posunout kupředu, je dělat to společně,” vyzval kolegy.

Howard Schultz, ředitel Starbucksu, zase nabádá své lidi, aby dali Trumpovi šanci dobře vládnout a zcelit zemi. „Jakkoli jsme výsledkem potěšeni či zklamáni, má každý z nás stále možnost volby. Dnes i každý další den se můžeme sami rozhodnout, jak se budeme chovat k druhým v našich domovech, v sousedství, ale samozřejmě také na našich prodejnách.”

Trump bude lepší vůdce, než očekáváme

Ten, kdo je připraven s Donaldem Trumpem „učinit Ameriku opět velkou“, je například ředitel společnosti Salesforce Mark Benioff. „Právě teď je čas spojit se jako jeden stát,“ napsal na svém Twitteru.

Za mořem jsou byznysmeni o poznání přímější. Například podnikatel a bývalý politik Michael Ashcroft, který patří do první stovky nejbohatších Britů, je přesvědčen, že prezident Trump bude nakonec mnohem lepším vůdcem, než si mnoho lidí myslí.

USA jako nový spojenec Blízkého východu

Překvapivě na změnu ve vedení Spojených států reagují blízkovýchodní podnikatelé a státníci. Podle televize CNN jsou připraveni zapomenout na Trumpovu protimuslimskou rétoriku a doufají, že on udělá to samé.

Kvůli svým protimuslimským výrokům schytal Trump kritiku například od saúdskoarabského prince Alwaleeda bin Talala nebo ředitele Quatar Airlines Akbara Al Bakera. Oba ale jakoby vzali zpátečku a republikánskému vítězi blahopřáli.

Už v průběhu své kampaně se Donald Trump netajil tím, kým by se v otázkách ekonomiky obklopil. V jeho poradním týmu tak nebude nouze o manažery zajišťovacích fondů, realitní investory a bankéře.

Jména, která jsou na seznamu ekonomické rady, naznačují, že mimo obchodních záležitostí se Trumpova strategie nebude nijak radikálně lišit od předchozí republikánské politiky. Ta již tradičně sympatizuje s velkými podniky a bohatými lidmi.

Jedním z nejznámějších jmen na Trumpově seznamu je John A. Paulson, známý manažer z Wall Streetu. Když vsadil na prasknutí americké hypoteční bubliny, vydělal miliardy.

Post ministra financí by mohl obsadit Steve Mnuchin, ředitel investiční firmy Dune Capital Management a výkonný producent filmů jako například Americký sniper. Na starosti měl financování Trumpovy volební kampaně.

Ve hře o místo v radě je také dlouholetý Trumpův přítel Thomas Barrack, zakladatel a výkonný ředitel společnosti Colony Capital, zabývající se investicemi do nemovitostí. Je předsedou filmové společnosti Miramax a nepřímým vlastníkem ranče Neverland, ve kterém žil Michael Jackson. Stejně jako Trump podporuje snižování daní.

Reklama

Doporučované