Hlavní obsah

Bzenec si má ponechat zámek ve vlastnictví, rozhodli lidé

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Obyvatelé Bzence na Hodonínsku v referendu rozhodli, že zámek má zůstat ve vlastnictví města. Z 2178 oprávněných pro to hlasovalo 1416 lidí.

Článek

Referendum je platné a stanovisko závazné, řekla ČTK zapisovatelka místní komise pro referendum Lucie Jurasová. Zámek nemá využití a chátrá. Projevilo o něj zájem Zámecké vinařství Bzenec, které tam plánovalo rekonstrukci a vybudování muzea vinařství.

V referendu hlasovalo 62,3 procenta ze všech voličů. Pro ponechání zámku ve vlastnictví města bylo 1416, proti bylo 677 lidí, část hlasů byla neplatná.

Město zámek koupilo v roce 2002. O novogotickou památku projevilo zájem Zámecké vinařství Bzenec, které sídlí v těsném sousedství zámku, kde má pronajaté sklepy. Vinařství už dříve představilo plán na rekonstrukci zámku a vybudování interaktivního muzea vinařství se zázemím a multifunkčním sálem. Radní města se klonili k prodeji, opozice chtěla zámek ponechat ve vlastnictví města.

Zámek v Bzenci vznikl v letech 1850 až 1858 na místě zbořeného barokního zámku. Před ním stála na stejném místě gotická tvrz. V posledních desetiletích zámek chátrá a nemá žádné využití. Bzenec má kolem 4400 obyvatel a roční rozpočet kolem 110 milionů korun.

Reklama

Doporučované