Hlavní obsah

Čaputová: Udělám všechno pro to, aby vláda s kotlebovci nevznikla

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Reklama

Pokud slovenské parlamentní volby vyhrají kotlebovci, prezidentka Zuzana Čaputová s nimi z respektu k voličům bude jednat. Neznamená to ale, že by od ní dostali pověření k sestavení nové vlády. Témat čtvrtečního Středoevropského deníku je ale víc – od vlivu polských fanoušků K-popu po „zezelenání“ maďarského premiéra.

Článek

S Lidovou stranou Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby bych po volbách jednala jen tehdy, pokud by skončila první, říká slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v rozhovoru pro Denník N.

„Pokud ve volbách skončí na prvním místě, je jejich legitimita daná samotnou volbou občanů. Neříká se mi to lehce, protože moje vymezení vůči této straně je dlouhodobě jasné. Pokud by skončili první, tak by tahle schůzka nebyla krokem k hodnotové akceptaci této strany, ale jen projevem respektu k vůli lidí, kteří zvolili nejúspěšnější stranu,“ vysvětluje Čaputová svůj postoj.

Podle slovenské hlavy státu není volba LSNS vždy podporou fašismu či antisemitismu, ale někdy důsledek frustrace a touhy po radikální a rychlé změně.

Čaputová dodala, že by povolební schůzka s LSNS neznamenala, že strana dostane pověření k sestavení vlády. Kotlebovci jsou podle průzkumů zatím na druhém místě se 13 procenty, jejich koaliční potenciál je ale podle dosavadních vyjádření ostatních stran nulový.

„Pokud by volby vyhrál například Směr a hrozilo by, že vytvoří vládu s LSNS, což premiér Pellegrini na moje opakované otázky vylučuje, udělala bych jako prezidentka všechno pro to, aby vláda s účastí LSNS nevznikla,“ vysvětluje Čaputová. Zopakovala také, že by premiérem nejmenovala obžalovaného člověka.

Ne v našem domě

Vyhrocenou předvolební atmosféru na Slovensku dobře vystihuje fotka, kterou zveřejnila známá satirická facebooková stránka Zomri. Na fotce je dům ze Zvolena. Jeden jeho obyvatel je fanoušek LSNS a z oken si vyvěsil partajní bannery a státní vlajku (ta je mimochodem obráceně). Jeho sousedé mají ale jiné postoje a na své balkony pověsili protifašistické transparenty s nápisem „Ne v našem domě“.

Na rostoucí volební preference extremistů reaguje i deník SME. Učitelům, žákům a studentům nabízí digitální předplatné zdarma. Právě u lidí do 27 let totiž kotlebovci bodují nejčastěji.

Huawei spolupracuje s čínskými službami

Tajný vládní dokument s důkazy o spolupráci technologického giganta Huawei s čínskými tajnými službami. Takovou zprávu přinesl německý deník Handelsblatt. „Na konci roku 2019 byly ze strany amerických tajných služeb předány informace, podle nichž Huawei prokazatelně spolupracuje s čínskými bezpečnostními úřady,“ uvádí se podle listu ve zprávě zpravodajských služeb.

Fanoušci K-popu ukázali sílu

Vlnu kritiky vyvolalo úterní vysílání ranního programu soukromé polské televize TVN. V „Dobrém dni TVN“ totiž moderátoři mluvili o zpěvákovi jihokorejské chlapecké skupiny BTS. Komentovali to, že se dvaadvacetiletý zpěvák Čon Čong-kuk, vystupující pod uměleckým jménem Jungkook, stal „nejhezčím mužem na světě“.

Foto: Profimedia.cz

Jihokorejská K-popová skupina BTS.

Kromě toho, že televize zveřejnila fotografii jiného zpěváka, následovaly i xenofobní komentáře. „Nic moc nám to jméno neříká. Tvář, řekla bych… nepříliš mužná, viďte? (…) Předpokládám, že vlasy jsou barvené,“ poznamenala moderátorská dvojice. V pouliční anketě pak zazněly názory jako: „Chlap musí být chlap a žena ženou. A tady není poznat, jak to je. Zženštilý puberťák.“

Televize se na sociálních sítích okamžitě ocitla pod silnou vlnou kritiky fanoušků skupiny BTS. Tisíce tweetů s hashtagem #dziendobrytvnisoverparty nakonec přiměly TVN ke zveřejnění omluvy. Novinář, který dělal pouliční anketu, dostal výpověď.

Fanoušci jihokorejského hudebního žánru K-pop přitom v Polsku neukázali sílu poprvé. Při loňské kampani konzervativců proti sexuálním menšinám zveřejnila vládou řízená veřejnoprávní televize na Twitteru anketu s otázkou: „Jsi pro to, aby mohly homosexuální páry adoptovat děti?“ Hlasování nakonec dopadlo jinak, než autoři původně zamýšleli (53 procent lidí bylo pro), anketu tudíž smazali a ve vysílání se její výsledky neobjevily.

Televize obvinila z falšování výsledků falešná konta a robotické účty. Příznivci vlády se pak na Twitteru dělili o informace ze svého vyšetřování: mnoho kont, která anketu sdílela, mělo jako profilovou fotku asijských mladíků. Jenže tehdy nešlo o roboty, ale o důkaz síly zmobilizovaných mladých fanynek a fanoušků K-popu s liberálními názory, o kterých do té doby neměl polský pravicový Twitter ponětí. „Ta hudba může být obvyklý pop, ale v Polsku je v jejím poslouchání něco punkového,“ vysvětloval loni týdeník Polityka.

Prohlídky u Kočnera

Perný den má dnes slovenská policie, od rána totiž probíhají zásahy v domě i ve firmách Mariana Kočnera i u bývalého generálního prokurátora Dobroslava Trnky. Policejní pracovní skupina „Novinář“, která dokumentuje ekonomickou trestnou činnost, celkem prohledává 25 míst.

Kočner je obžalovaný ve vícero případech. Nejzávažnějším je objednávka vraždy novináře Jána Kuciaka, před soudem je i kvůli padělání směnek. Už ve středu policie zasahovala u několika soudců podezřelých ze spolupráce s Kočnerem a u podnikatele Norberta Bödöra, který měl fungovat jako Kočnerova spojka mezi policií a prokuraturou.

Bývalého generálního prokurátora Trnku už policie zadržela v polovině ledna a několik hodin ho vyslýchala. Důvodem byla nahrávka z roku 2009, na které Trnka probírá s exministrem financí ze strany Směr Jánem Počiatkem takzvanou kauzu Lemikon. Trnku druhý den nechal propustit prokurátor.

Orbán začal zelenat

Maďarský server Index.hu si všímá posunu v politice premiéra Viktora Orbána. Jeho strana Fidesz začala v poslední době více akcentovat ekologická témata, v minulosti přitom na ochranu životního prostředí příliš nedbala a o klimatických změnách se snažila mluvit co nejméně. Ekologická témata byla totiž pro Orbána bariérou pro rozvoj průmyslu a investic.

Konzervativní Fidesz ale po podzimních komunálních volbách, kdy utrpěl porážku v Budapešti, začal téma „krást“ levicovým opozičním stranám. Orbán přistoupil i na unijní závazek bezemisní Evropy do roku 2050. O klimatické neutralitě a ochraně přírody pak premiér mluvil na několikahodinové lednové tiskové konferenci.

Schwarzenegger ve Vídni

Klimatických změn se týká i zpráva z Rakouska. Herec a bývalý kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger se v minulých dnech sešel s rakouským kancléřem i prezidentem. Tématem jednání byla příprava konference o klimatu Austrian World Summit. Ve Vídni ji už počtvrté pořádá nevládní organizace R20 Regions of Climate Action, kterou rakouský rodák Schwarzenegger založil.

Foto: Regions of Climate Action

Arnold Schwarzenegger a rakouský kancléř Sebastian Kurz.

Účast na květnovém summitu, na kterém se budou řešit například obnovitelné zdroje energetiky, už potvrdil třeba místopředseda evropské komise Frans Timmermans.

Reklama

Doporučované