Hlavní obsah

Europarlament odsoudil „zóny bez LGBT”. Po Polsku chce to samé

Foto: Evropský parlament

Jednání poslanců Evropského parlamentu ve Štrasburku.

Reklama

Europoslanci se ve středu jasně vymezili proti polským „zónám bez ideologie LGBT”, které podle nich diskriminují sexuální menšiny. Po polské vládě žádají nápravu.

Článek

Celkem 463 ze 675 poslanců Evropského parlamentu (EP) schválilo ve středu odpoledne rezoluci, která odsuzuje diskriminaci sexuálních menšin.

Název rezoluce přímo severní sousedy Česka nezmiňuje, v textu je ale zmínek o Polsku vícero. Impulzem byla situace LGBT komunity v zemi.

„EP vyzývá Polsko, aby rázně odsoudilo diskriminaci leseb, gayů, bisexuálů, transsexuálů a intersexuálů (LGBTI), včetně té ze strany místních úřadů, a bez výjimky zrušilo rezoluce útočící na práva LGBTI,” napsali europoslanci.

Obavy z „homopropagandy”

Během léta 80 polských samospráv, měst i celých krajů přijalo usnesení o území „bez ideologie LGBT”. Nejde jen o vesnice, ale například i o třiapůlmilionové Malopolské vojvodství.

Usnesení mají vyjadřovat odpor proti „radikálům toužícím po kulturní revoluci v Polsku, útočícím na svobodu slova, nevinnost dětí, autoritu rodiny a školy a svobodu podnikání“. Časté jsou zmínky o „homopropagandě“. Pět dokumentů už u soudu napadl ombudsman Adam Bodnar.

Homofobní deklarace byly součástí kampaně před jarními evropskými a podzimními parlamentními volbami. Téma vnesla do veřejné debaty vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS).

Ostře tak reagovala na varšavskou Deklaraci LGBT+ na podporu sexuálních menšin, kterou začátkem roku podepsal liberální varšavský primátor Rafał Trzaskowski z opoziční Občanské platformy.

Co je ve středeční rezoluci?

EP mimo jiné vyzývá polskou vládu, aby podobné lokální deklarace odsoudila a aby je v rámci svých zákonných možností zrušila.

Parlament také žádá, aby se Evropská komise na obce a kraje „bez LGBT” zaměřila a zkontrolovala, jestli nečerpají unijní fondy. Jednou z podmínek vyplácení unijních peněz je totiž plnění zásady nediskriminování.

Jak hlasovali Češi?

Proti rezoluci bylo 107 poslanců zejména z frakce Evropských konzervativců a reformistů, do které spadá polská strana PiS i česká ODS.

Z českých poslanců byli proti pouze dva: Hynek Blaško z SPD a Alexandr Vondra z ODS. Vondrovi tři straničtí kolegové se zdrželi, stejně jako lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová, Tomáš Zdechovský, poslanec ANO Ondřej Knotek a Ivan David z SPD.

Pro rezoluci hlasovali poslanci hnutí ANO (Radka Maxová, Dita Charanzová, Martina Dlabajová, Martin Hlaváček a Ondřej Kovařík), Pirátů (Marcel Kolaja, Markéta Gregorová a Mikuláš Peksa) a TOP 09/STAN (Luděk Niedermayer, Jiří Pospíšil a Stanislav Polčák).

Celkem 105 poslanců se hlasování zdrželo. Komunistka Kateřina Konečná podle výsledků zveřejněných na webu nehlasovala.

Reklama

Související témata:

Doporučované