Hlavní obsah

Sem nejezděte. Žebříček radí LGBT komunitě, jakým zemím se vyhnout

Foto: Flickr.com/ Ludovic Bertron

Duhová vlajka LGBT komunity.

Reklama

Švédsko, Kanada a Norsko – tři země, které jsou podle žebříčku LGBTQ+ Danger Index nejbezpečnější pro turisty řadící se do této komunity. Vyhnout by se naopak měli zemím jako Nigérie, Jemen nebo Írán.

Článek

Žebříček sestavil hodnocení 150 nejnavštěvovanějších zemí světa na základě osmi faktorů – možnost stejnopohlavního manželství, ochrana na pracovišti, ochrana před diskriminací, kriminalizace násilí, povolená adopce stejnopohlavním párem, podmínky k životu v zemi, legalita stejnopohlavních vztahů a propaganda a morální práva.

Do dvaceti nejbezpečnějších zemí pro příslušníky LGBT komunity se dále dostalo například Portugalsko, Belgie, Austrálie, Jihoafrická republika nebo Německo. Česká republika se umístila na 37. místě – podle žebříčku tu chybí kriminalizace násilí na příslušnících LGBT komunity a rovněž možnost adopce dětí stejnopohlavním párem. České právo zatím neumožňuje uzavírat stejnopohlavní manželství, možné je ale registrované partnerství.

O umožnění manželského sňatku se v Česku v poslední době hojně debatuje. Lidé v tomto svazku mohou ze zákona například dědit nebo získat informace o zdravotním stavu svého partnera. Oproti právoplatným manželům jsou ale ve většině výsad, jako například nabytí majetku, stále značně limitováni.

Za homosexualitu trest smrti

Spojené státy skončily až dvacáté čtvrté, a to především z toho důvodu, že se práva lidí z této komunity v jednotlivých státech liší. Například v Texasu, Oklahomě, Utahu nebo v Arizoně platí podle deníku The Guardian takzvané „neříkej slovo gay” zákony. Ty americkým učitelům zabraňují mluvit během vyučovacích hodin o komunitě LGBT, její historii a problémech a mladým příslušníkům této skupiny neposkytují bezpečný prostor pro diskuzi.

Na druhém konci žebříčku se umístily země jako Tanzanie, Súdán, Malajsie, Pákistán nebo Uganda. V těchto státech lidem za homosexualitu, pohlavní styk nebo uzavření svazku hrozí rány bičem, několik roků ve vězení či dokonce doživotí nebo trest smrti. Tomuto riziku se vystavují páry v Nigérii, Kataru, Jemenu, Saúdské Arábii a Íránu.

Celkově jsou za nelegální považovaná partnerství příslušníků stejného pohlaví v 38 zemích ze zkoumaných 150. Zakázané jsou ve většině států z konce žebříčku i LGBT organizace nebo zmínky o komunitě v médiích a písních.

Překvapivě nízko se umístily i turisticky oblíbené destinace, jako jsou například Maledivy, Srí Lanka nebo Egypt. I tam čekají příslušníky LGBT komunity vězeňské tresty nebo pokuty.

Autoři průzkumu Asher a Lyric Fergussonovi varují také před návštěvou několika zemí, kde homosexualita sice není zákonem zakázaná, místní se ale k příslušníkům LGBT komunity nechovají vůbec vlídně. Jmenovitě jde například o Čínu, kde zveřejnění informací o komunitě brání cenzura, nebo o Rusko, kde přišla o život nebo zmizela řada aktivistů. Za morální hrozbu považují stejnopohlavní manželství v Indonésii, kde lidé za svou orientaci čelí veřejnému ponižování a zatýkání.

Pár ale zároveň uvádí, že v zemích zakazujících partnerství stejného pohlaví stále existují města a turistické oblasti, které jsou vůči komunitě LGBT přátelské.

Dvojice země seřazovala podle počtu turistů, kteří dané státy navštívili. Pár pravidelně píše o bezpečném cestování pro komunitu příspěvky na blog. Při hodnocení zemí vycházel z informací neziskových organizací, spolků hájících práva a zájmy LGBT komunity a obchodních společností.

Cestovatelská webová stránka Gay Cities prohlásila za nejnebezpečnější zemi pro LGBT komunitu Brazílii – do faktorů totiž narozdíl od prvního žebříčku zahrnula ještě násilí vůči LGBT příslušníkům. V zemi kvůli tomu podle deníku The Guardian v roce 2018 přišlo o život 445 z nich.

Reklama

Doporučované