Hlavní obsah

Přísně proti vůdci fašistů. Za Heil Hitler má Kotlebovi hrozit vězení

Foto: Profimedia.cz

Předseda slovenské LSNS Marian Kotleba u soudu v Pezinku.

Reklama

Po případu vraždy Jána Kuciaka začala slovenská soudkyně Ružena Sabová řešit další sledovaný proces. V Pezinku začalo líčení s předsedou extremistů Marianem Kotlebou. Ve Středoevropském deníku nabízíme také reakce na návštěvu komisařky Věry Jourové ve Varšavě, spor o počty německých poslanců či zmínku rakouské agentury o Václavu Klausovi.

Článek

Před soudem ve slovenském Pezinku ve středu stanul předseda fašistické Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) Marian Kotleba. Politik čelí obžalobě kvůli šekům s extremistickou symbolikou. Na partajní akci rozdával stranický vůdce sociálně slabším rodinám šeky v hodnotě 1488 eur, tedy asi 37 500 korun.

Čísla 14 a 88 jsou mezi extremisty známá. Čtrnáctka znamená počet slov věty pravicového teroristy Davida Lanea. Osmička zas představuje pořadí písmene v abecedy, kterým je H. Číslo 88 znamená „HH“, čili zašifrovaný tvar nacistického pozdravu Heil Hitler.

Foto: Profimedia.cz

Marian Kotleba u soudu v Pezinku.

Líčení trvalo jen chvíli. Kotleba požádal o odročení na březen, protože soudkyně Ružena Sabová oznámila, že bude čin nejspíš posuzovat podle jiného ustanovení trestního zákona, za který hrozí přísnější trest: místo pokuty nebo podmínky přímo vězení.

LSNS je v průzkumech měsíc před volbami na druhém místě se 13 procenty a Kotleba tak má jako lídr kandidátky místo v parlamentu jisté. Analytici dokonce nevylučují, že by fašisté mohli nakonec předehnat zatím první Směr.

Před začátkem soudu si Kotleba před reportéry pustil nahlas klip skupiny Elán, ve kterém Jožo Ráž symbolicky „popravuje“ novináře.

Soud bude pokračovat až po parlamentních volbách. Přísná soudkyně Sabová, která Kotlebův případ posuzuje, je mediálně známá, předsedá totiž senátu v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a archeoložky Martiny Kušnírové.

Stav pohromy?

Část obyvatel obcí v prstenci kolem Krakova žádá v dopise malopolského vojevodu a malopolského hejtmana, aby vyhlásili stav živelní pohromy. Důvodem je katastrofální smog, který oblast dlouhodobě trápí. Maximální přípustné hodnoty pro částice polétavého prachu jsou často mnohonásobně překračovány. Lidé v dopise žádají mimo jiné důkladné kontroly kotlů.

Foto: Profimedia.cz

Smog v centru Krakova.

V samotném Krakově od loňského září platí úplný zákaz topení tuhými palivy. Do města se ale i tak dostává znečištění z okolních obcí. Ročně v Polsku kvůli smogu předčasně zemře na 45 000 lidí.

Václava Klause si všimli v Rakousku

Český exprezident ve Vídni kritizoval novou vládní koalici lidovců a Zelených, uvedla rakouská agentura APA. Podle Klause, který byl na vídeňské konferenci com.sult, je koalice kvůli odmítavému postoji k jaderné energetice nebezpečná pro Českou republiku a představuje ohrožení. „Nemáme řeky jako v Rakousku nebo něco podobného,“ cituje agentura Klause, který varoval i před „klimatickým alarmismem“.

Polsko po návštěvě Jourové

V Polsku doznívá návštěva české místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové. Ve Varšavě v úterý při sérii schůzek se zástupci vlády, opozice i soudů řešila stav právního státu v zemi a kritizované reformy justice.

Polský ministr spravedlnosti po schůzce s Jourovou připustil, že je ochotný ke kompromisu ve způsobu výběru nových soudců. Komisařka novinářům řekla, že komise není v otázce vlády práva ochotná ke kompromisům.

Mluvčí vlády Mateusze Morawieckého označil cíl cesty Jourové za neupřímný. Vadí mu, že se nesešla se zástupci „zreformované“ Státní soudcovské rady, což je podle rozsudků evropského i polského soudu zpolitizovaná instituce. Za široké konzultace naopak Jourovou na rádiu TOK FM pochválil expert z Varšavské univerzity Robert Grzeszczak.

Fotka Jourové s titulkem „Česká komisařka neustoupí“ se objevila na úterní titulní straně deníku Gazeta Prawna. „Dialog nebude znamenat změnu unijního stanoviska například v otázce ústavního soudu,“ píšou noviny.

„I když je tón jiný než za doby Franse Timmermanse, stejně není ani jedna ze stran připravená na kroky, které by vedly k dohodě,“ píše zas ve svém komentáři deník Rzeczpospolita.

Zmenšení Bundestagu? Bavorská CSU je proti

Německý Spolkový sněm řeší změnu volebního zákona, která by přinesla snížení počtu poslanců. Novinku je ale podle deníku Süddeutsche Zeitung připravená zablokovat bavorská CSU. Křesťansko-sociální unii se příčí hlavně myšlenka snížit počet volebních okrsků a skutečnost, že by se nově všichni vítězové voleb v jednotlivých okrscích nemuseli dostat do parlamentu.

V dolní komoře německého parlamentu by normálně mělo zasedat 598 zákonodárců. V současnosti jich je díky tzv. převislým mandátům 709 a existuje reálná obava, že by se po příštích volbách mohl počet zvýšit na více než 800.

Foto: Profimedia.cz

Německý Bundestag při středečním projevu izraelského prezidenta Reuvena Rivlina.

Zmenšení Spolkového sněmu podporuje i jeho předseda Wolfgang Schäuble. Veterán německé politiky by počet volebních okrsků snížil ze současných 299 na 270. Zelení, liberální FDP a Linke by podle Süddeutsche Zeitung šli ještě dál na číslo 250.

Německé politiky trýzní nejen stoupající náklady, ale třeba také nepoměr mezi jednotlivými okrsky. Třeba poslanec CDU Eckhardt Rehberg zastupuje okrsek, který je dvakrát tak velký jako celá spolková země Sársko, poznamenává Süddeutsche Zeitung.

Incident na hranicích

Maďarsko posílilo fyzickou ochranu maďarsko-srbské hranice u přechodu Röszke. Opatření následuje poté, co se skupina asi 60 lidí v úterý snažila hranice zatarasené plotem nelegálně překročit. Pohraničníci vypálili tři varovné výstřely. Kvůli nedovolenému překročení hranice teď policie stíhá pět lidí.

Foto: Profimedia.cz

Opatření na hraničním přechodu Röszke.

Reklama

Doporučované