Hlavní obsah

Carská pompa v Petrohradu. Po více než století tu bude „imperátorská“ svatba

Foto: Profimedia.cz

Náboženský obřad proběhne v chrámu sv. Izáka v Petrohradu.

Reklama

Přímý potomek ruské dynastie Romanovců se zítra ožení se svou italskou snoubenkou v bývalém ruském královském městě.

Článek

Svatební obřad za přítomnosti stovek hostů ze zahraničí proběhne v pátek v turisty populární katedrále sv. Izáka. Své ano si zde v honosném církevním obřadu řekne Georgij Michajlovič Romanov-Hohenzollern, který je podle ruských monarchistů přímým následníkem carského trůnu, a jeho italská snoubenka Viktorie Romanovna Bettarini. Civilně byli sezdáni již před několika dny v Moskvě.

„Je to první místo v Rusku, kam jsme se vrátili a je naší rodině velmi, velmi blízké,“ cituje slova carského potomka, který většinu života strávil ve Španělsku, agentura Reuters. Romanov-Hohenzollern navštívil Rusko poprvé v roce 1992. Momentálně žije v Moskvě, kde se věnuje charitě. Jeho nastávající v minulém roce konvertovala na pravoslavnou víru a přijala jméno Viktorie Romanovna, informuje americká CNN.

Matkou Georgije Michajloviče, který někdy užívá titul césarevič, je velkokněžna Marija Vladimirovna, jediný potomek Vladimira Kirilloviče Romanova a Leonidy Bagration-Muchranské. Velkokněžna je pravoslavím a řadou evropských šlechtických rodin uznávaná jako teoretická následnice ruského trůnu, tedy imperátorka nebo carevna, byť se v romanovském klanu o to vedou pře a pretendentů je vícero. Jejím dědečkem byl Kirill Vladimirovič, vnuk ruského cara Alexandra II. Od roku 1924 držel titul „car ve vyhnanství“. Právě jemu se jako jednomu z mála z nejužší carské rodiny podařilo v roce 1917 uprchnout do Finska a následně do západní Evropy.

Posledního ruského panovníka cara Mikuláše II., jeho manželku a pět dětí zabila bolševická popravčí četa v roce 1918 ve sklepě kupeckého domu v Jekatěrinburgu, jenž leží asi 1450 kilometrů na východ od Moskvy. Jejich těla se našla v lese za městem. Na místě, kde byli zavražděni, byl později v Jekatěrinburgu postaven chrám. Den po popravě cara a jeho rodiny bolševici zabili další carovy příbuzné a svrhli je do opuštěné šachty v Alapajevsku, který se nachází na severovýchod od Jekatěrinburgu.

Ruská pravoslavná církev v roce 2000 prohlásila Mikuláše II., kterého sovětské úřady vykreslovaly jako slabého vůdce, za svatého. Dále rozhodla, že car a jeho rodina zemřeli jako mučedníci.

Dynastie Romanovců vládla v Rusku do násilného konce přes 300 let.

Reklama

Související témata:

Doporučované