Hlavní obsah

Cash Only: Česko se drží v EU stále na špici. Bohužel v rychlosti zdražování bytů

Otázkou zůstává, jak si při takových cenách, které dramaticky rostou i v regionech mimo Prahu, budou moci lidé bez vlastního bydlení střechu nad hlavou opatřit.

Reklama

Martin Jašminský komentuje dění v českém byznysu a vybírá zprávy, které byste neměli minout. Přinášíme vám webovou podobu newsletteru Cash Only – přihlaste se k odběru a pošleme vám ho každý týden do e-mailu.

Článek

Čerstvé srovnání Eurostatu opět zařadilo Česko mezi premianty ohledně rychlosti zdražování bytů. Za první čtvrtletí vzrostly meziročně ceny bytů téměř o 12 procent, takže jejich dostupnost se drtivé většině zájemců opět vzdálila. Pro srovnání: průměrná hrubá mzda vzrostla v Česku ve stejném období meziročně reálně pouze o 1 procento.

Vyhlídky na zlepšení dostupnosti bytů v Česku jsou pro následující roky spíše chmurné. Pojďme se podívat proč.

„Inflace na realitním trhu nebere konce a naděje, že se růst cen zmírní, zůstává velmi malá. Trend těchto cen nezlomila ani pandemie, ani recese s ní spojená, a proto lze těžko očekávat, že se situace může brzy obrátit ve prospěch kupujících,“ reagoval na aktuální data ekonom Petr Dufek z ČSOB.

Růst cen bytů za první čtvrtletí byl tak silný, že i kdyby ceny podle Dufka po zbytek roku stagnovaly, budou stále v průměru o 8,4 procenta vyšší než loni.

Podíváme-li se na vývoj cen bytů v posledních pěti letech, jsou byty v Česku dražší v průměru o 67 procent, což znamená třetí nejrychlejší růst v celé Evropské unii po Maďarsku a Lucembursku.

Na trhu stále převládá poptávka nad nabídkou a čerstvá čísla o bytové výstavbě nezavdávají důvod myslet si, že se to změní.

Od začátku roku do konce května se v Česku začalo stavět 5 201 bytů, tedy o 3,3 procenta více než loni za stejné období. Ovšem v Praze, která tradičně zaujímá v bytové výstavbě nejvyšší podíl na trhu, jich bylo 1 640, což meziročně znamená čtvrtinový pokles. Oživení výstavby tak lze hodnotit jako slabé.

Jisté naděje do oživení bytové výstavby se upíraly ke schválení nového stavebního zákona, který by měl odstranit značnou část byrokracie a umožnit stavět rychleji. Zákon byl bohužel tlačen příliš na sílu přes odpor měst a obcí, kterým bere značnou část jejich dosavadních pravomocí. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO), jejíž úřad zákon připravil, nezískala na svou stranu ani jediného senátora a zákon byl bez slitování zamítnut. Není jisté, že poslanci senátory přehlasují, což by byla pro rychlejší výstavbu špatná zpráva.

Poptávka po bytech přitom rozhodně nezpomaluje i přes silný růst cen. Zájemci o vlastní bydlení se zjevně snaží využít šanci stále ještě nižších úrokových sazeb u hypoték, které půjdou se zvyšováním základních sazeb České národní banky pomalu nahoru. Květen tak byl co do objemu poskytnutých úvěrů na bydlení druhý nejsilnější za posledních sedm let, když si zájemci o bydlení půjčili téměř 31 miliard korun.

Ceny bytů navíc stále žene nahoru skutečnost, že se staly oblíbeným artiklem domácích i zahraničních investorů. „Nízké úrokové sazby, v zemích měnové unie dokonce záporné, nabádají investory hledat jiná aktiva, a tak se český realitní trh dostal i do pozornosti institucionálních investorů. Když k tomu přidáme zvýšenou domácí poptávku, vzniká tu pro zájemce o bydlení rozhodně nepříznivý mix,“ dodal Dufek.

Dalším impulzem pro zdražování bytů je růst cen materiálů i práce řemeslníků. Na trhu chybějí dřevo, plasty, kovy i izolační materiály a podle developerských společností rostou ceny některých materiálů pro výstavbu i o stovky procent.

Takže shrneme-li faktory podporující další růst cen či jejich brždění, jednoznačně převažují faktory růstové. To ostatně potvrzují i experti centrální banky Jan Frait a Miroslav Plašil ve své analýze pro publikaci Trend report 2021, kterou vydává Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí. Po letošním svižném tempu růstu cen, který bude mít „kladnou dynamiku“ i v příštím roce, očekávají zpomalení meziročního růstu cen nemovitostí ke dvěma procentům.

S růstem cen nemovitostí se zkrátka počítá v dlouhodobém výhledu, byť už by neměl být tak divoký jako v současné době. Sazby půjdou nahoru a ceny bytů budou už tak vysoké, že další růst o desítky procent ročně nebude reálný.

Otázkou ale zůstává, jak si při takových cenách, které dramaticky rostou i v regionech mimo Prahu, budou moci lidé bez vlastního bydlení střechu nad hlavou opatřit. Vlastními silami to pro ně bude stále obtížnější. Jednou z cest může být významnější podpora ze strany státu a měst a obcí do výstavby nájemních či družstevních bytů, která by nabídla dostupnou alternativu k vlastnickému bydlení. Nájemní bydlení bylo bohužel v uplynulých letech trestuhodně opomíjené a resuscitace této – ve vyspělých zemích důležité součásti realitního trhu – bude trvat dlouho. Pro lépe fungující realitní trh z pohledu těch, kteří bydlení řeší, je to ale nezbytné.

Zajímají vás plány Pavla Tykače, kde se vzal podvodník Maršálek nebo nový příbytek Elona Muska? Přihlaste se k odběru Cash Only a kompletní newsletter budete každý pátek dostávat do své schránky.

Reklama

Doporučované