Hlavní obsah

Cash Only: Kryptoměnová mánie se podobá bublině dot.com

Stoupající úrokové sazby mohou brzy splasknout kryptoměnovou bublinu - ilustrační foto.

Reklama

Martin Jašminský, Zuzana Kubátová a Jiří Zatloukal komentují dění v českém byznysu. Přinášíme vám webovou podobu newsletteru Cash Only – přihlaste se k odběru a pošleme vám ho každý týden do e-mailu.

Článek

Bitcoin tento týden znovu stoupá k historickým maximům. Naštěstí je tato kryptoměna už jen „hračkou pro bohaté“, respektive dávno mrtvá. Budoucnost v této oblasti leží v projektech, které se ze stejné technologie teprve rodí, jako se rodil internet v 80. letech minulého století.

Největší potenciál využití decentralizovaných blockchainů spočívá zřejmě v urychlení plateb. Banky sice s velkou slávou předloni v Česku spustily okamžité platby, ale každý, kdo posílá peníze mezi jednotlivými státy, natož kontinenty, ví, jak dlouho taková platba trvá.

V minulosti plánovala například mobilní banka Revolut, že vytvoří přímou platební síť mezi svými klienty, až dostatečně vyroste (na stovky milionů klientů a víc). Znamenalo by to obrovské urychlení plateb a také hlavně snížení transakčních nákladů, protože by bylo možné obejít či zjednodušit řetězec platební karta, platební brána, systémy jednotlivých obchodníků, clearingové banky, komerční banky.

Pro blockchain se rodí zajímavé, ale zatím pro retail (včetně mě) málo srozumitelné aplikace, jako například u počítačových her, a také další a další tisíce nových nesmyslných kryptoměn.

Pořád jsem přesvědčen, že kryptoměnová mánie se podobá bublině dot.com, která praskla na přelomu tisíciletí. Tehdy investoři už od roku 1995 pumpovali peníze do internetových startupů v naději, že tyto začínající společnosti brzy dosáhnou zisku.

Tehdy, stejně jako nyní, výrazně pomohly přílivu kapitálu do těchto projektů nízké úrokové sazby. A prasknutí této bubliny by mohly přispět stejně tak. Přesvědčíme se o tom ostatně už brzy, protože nejen Česká národní banka, ale hlavně velké světové centrální banky v čele s Federálním rezervním systémem se chystají normalizovat měnovou politiku, tedy zvedat své úrokové sazby.

V Česku už investoři vyšší sazby pociťují. V excelových tabulkách jim přestávají vycházet některé investice do nemovitostí, které ještě před pár měsíci smysl dávaly. Trh očekává, že do konce roku může ČNB zvýšit sazby až na dvě procenta, a některé nemovitosti jsou už jednoduše příliš drahé, aby se na ně dalo sehnat levné financování. Logicky tedy trh ochladne.

Jako poslední si to však vždy uvědomuje retail, který zuřivě investuje do bydlení. Lidé se pochopitelně bojí inflace, která na začátku příštího roku vystoupá k šesti až sedmi procentům. A postupují racionálně, protože žádná jiná reálná alternativa pro relativně bezpečnou investici v Česku neexistuje.

Po skandálech Arca Investments nebo „obchodníka“ Ondřeje Janaty důvěra v kapitálový trh neroste. Nic na tom nezmění výjimky typu investorů z Pale Fire Capital, jejichž dluhopisy jsou seniorní vůči vlastní ekvitě samotných partnerů fondu, tedy když firma zkrachuje, jdou peníze nejdřív k držitelům dluhopisů.

Jediným řešením je tedy – berte to s nadsázkou – přijmout co nejrychleji společnou měnu euro. A s ní také poměrně velký finanční trh, kde bychom mohli investovat do velké škály aktiv, bez kurzového rizika.

Zajímají vás tipy na zelené investice, plány velkých hráčů na poli e-shopů nebo názory Pavla Tykače na českou energetiku? Přihlaste se k odběru Cash Only a kompletní newsletter budete každý pátek dostávat do své schránky.

Reklama

Doporučované