Hlavní obsah

Část obyvatel Horní Plané musí na radnici přes jiný okres

Foto: Wikipedia.org

Lidé z Bližší Lhoty, Přední Zvonkové a Další Lhoty asi budou muset na úřad v Horní Plané jezdit lodí.

Reklama

Pokud bude část obyvatel Horní Plané na Českokrumlovsku chtít navštívit městský úřad nebo si ve svém městě nakoupit, musí kvůli tomu překračovat hranice okresů.

Článek

Lidé z Bližší Lhoty, Přední Zvonkové a Další Lhoty, což jsou části Horní Plané, dělí od města lipenská přehrada. A když ji chtějí objet, musí tím přes prachatický okres. Podle nařízení vlády by však lidé kvůli koronaviru měli cestovat mezi okresy jen v nejnutnějších případech. Žije tam přibližně sedm desítek lidí. Od městského úřadu je dělí po silnici více než 20 kilometrů dlouhá cesta. A vede mimo jiné přes Novou Pec, což znamená prachatický okres. V Bližší Lhotě, Přední Zvonkové a Další Lhotě není žádný obchod.

„Je to velmi specifické. Ale snad každý pochopí, že přes hladinu přehrady se k nám ti lidé nyní prostě nedostanou,“ řekl Jiří Hůlka, starosta Horní Plané. „Samozřejmě, že by si lidé třeba mohli nakoupit v Nové Peci, což je pro ně rychlejší. Ale otázkou zůstává, co je z epidemického hlediska lepší? Jen tím okresem projet do Horní Plané? Nebo vystoupit a nakoupit si tam?“

Obyvatelé Bližší Lhoty, Přední Zvonkové a Další Lhoty mohou po většinu roku využívat pro cestu do Horní Plané přívoz. Přes hladinu lipenské nádrže se tak dostanou za pár minut. Jenže přívoz je v zimní sezoně mimo provoz a na vodu se vrací vždy až za příznivějšího počasí, což bývá většinou v dubnu.

Horní Planá patří mezi obce s největší katastrální rozlohou v Česku. Její území dosahuje více než 127 kilometrů čtverečních, což je například srovnatelné s Plzní. V těchto dnech je to výhoda, protože obyvatelé mají prostor pro volný pohyb.

Reklama

Doporučované