Hlavní obsah

Čech chce obletět svět v malém letadle. Trénuje i to, jak se zachránit na moři

Jak se leze v záchranném obleku do člunu? Pilot, co chce v Cessně obletět svět, trénuje i pro případ, že by přistál na moři.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

O první český sólový oblet světa v malém letadle se chce pokusit Roman Kramařík. Na cestu vyráží příští týden. Před odletem ještě trénuje nastupování do záchranného člunu - pro případ, že by musel nouzově přistát na moři.

Článek

Let přes tři oceány a tři kontinenty. Na 200 hodin ve vzduchu, při kterých má zdolat 47 tisíc kilometrů. Tak zní ambiciózní plán Romana Kramaříka, který chce v malém letounu Cessna jako první Čech obletět svět.

„Nebyl to nápad, ale plán, který postupně uzrával,“ vysvětluje Roman Kramařík. Cesta má být také připomenutím 100. výročí založení Československa.

Plánu pomohlo i to, že letadlo nese označení OK-TGM, tedy iniciály prvního československého prezidenta. Pilot proto cestu začal připravovat pod názvem Mise okřídlený lev.

Technicky budou podle Kramaříka asi nejvíce riskantní dlouhé přelety oceánů. Proto trénoval, jak se ve speciálním, takzvaném suchém obleku pohybuje ve vodě a nastupuje do záchranného člunu.

„Problémy nastávají v okamžiku, kdy posádka dělá něco, co ještě nikdy nedělala. Proto trénuji v bazénu, abych to poprvé nedělal ve studené vodě a rozbouřeném moři,“ vysvětluje pilot.

Trať Mise okřídlený lev povede východním směrem přes Bělehrad, Perský záliv, Indii, Thajsko, Tchaj-wan, Japonsko, Tichý oceán, USA, Azorské ostrovy a Velkou Británii zpět do ČR. Očekávaný návrat je 8. září 2018.

Reklama

Doporučované