Hlavní obsah

Čech hledá po dvaceti letech alibi. Viní ho z vraždy v Itálii

Záhady Josefa Klímy z 28. 5. 2020: Po 20 letech se dozvěděl, že měl v Itálii se svým komplicem umlátit dvě ženy k smrti. Je to celé nesmysl, nebyl jsem tam, tvrdí obviněný muž.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Italská prokuratura podezírá dva muže z Českého Krumlova, že v červnu roku 1998 zavraždili majitelku penzionu a její dceru v letovisku u Benátek. V místních médiích se tehdy psalo, že šlo pravděpodobně o loupež, která se zvrtla.

Článek

„Obviňují mě z toho, že jsem vrah, že jsem někde někoho umlátil nějakým kladivem, to je přece šílené,“ rozčiluje se jeden z obviněných, Karel Řezníček. „Poprvé jsem byl v Itálii až o 10 let později, v roce 2008!“ dodává.

Řezníček se dlouhá léta pohyboval v gastronomii, v současné době dojíždí jako pendler do Vídně, kde pracuje ve stavebnictví.

Vražda se odehrála v malém přímořském letovisku Rosolina nedaleko Benátek 29. června roku 1998, tedy před dlouhými 22 lety. Už v té době italská policie podezírala dva Čechy. Ti nějaký čas údajně bydleli v penzionu, který devětapadesátiletá Marcon Elisea a její třiadvacetiletá dcera provozovaly. Jeden z mužů měl pomáhat v baru na zdejší pláži. Po vraždě oba zmizeli a s nimi i denní tržba ve výši dnešních 300 euro, a pak Fiat, který patřil obětem. Automobil se následně našel u Benátek.

Jedním z dvojice pachatelů je podle italské prokuratury právě Karel Řezníček. O tom, že ho mají Italové v hledáčku už od roku 1998, přitom neměl nejmenší tušení. Zjistil to až v prosinci 2017 na letišti v Mnichově, kde zažil neobvyklou událost. „Zastavili mě celníci, vyžádali si ode mě pas a stáhli letenku. Já nevěděl, co se děje. No a oni mi řekli, že jsem v schengenském prostoru zaevidovaný, že mě hledá italská prokuratura. Půl hodiny nevěděli, co se mnou mají dělat. Furt někam volali, furt něco řešili. Až potom si vzali moji občanku, opsali si moji adresu, vrátili mi všechno a já jsem odletěl do Austrálie. Tehdy jsem si říkal, že jsem asi v Itálii spáchal nějaký dopravní přestupek,“ říká Řezníček.

Po návratu z Austrálie se podobná věc odehrála i v Česku, když po něm policisté při náhodné kontrole opět chtěli na dotaz italské strany sdělit jeho adresu. Pak se dlouho nedělo nic, až mu v srpnu 2018 přišel domů oficiální dokument od prokurátora Carmela Ruberta z italské Rovigy, kde mu sděluje, že si musí najmout advokáta, protože je obviněn z dvojnásobné vraždy.

„Já říkám: Panebože! Poprvé jsem byl v Itálii až v roce 2008, když jsme pracovali v rakouském Klagenfurtu, kde jsme dělali hotel. Tehdy jsme jeli jen na otočku přes hranice do jedné vesnice na večeři. Podruhé jsem tam byl v roce 2015 v Lago di Garda, a protože je to tam super, tak jsem tam v roce 2016 vyrazil znova,“ tvrdí Řezníček.

Italský právník Alessandro Di Paola z advokátní kanceláře v Římě, který společně s kolegou Gabrielem Frascou zastupují Karla Řezníčka, pro Seznam Zprávy potvrdil, že italské policejní složky skutečně začaly Řezníčka podezírat už v roce 1998. „Bylo to na základě nějakého nepřímého svědectví. Problém je ale v tom, že podle italského práva je spis tajný až do okamžiku, než začne soudní projednávání případu,“ říká Di Paola.

Pozoruhodné je, že v roce 2016, kdy byl Karel Řezníček v Itálii na dovolené u Lago di Garda, jej italská policie tajně sledovala. Pravděpodobně přes rezervační systém ubytování zjistili, že přicestoval do země, a zaměřili se na něj. „Když jsem z té dovolené odjel, tak snad tam přiběhla tajná policie na můj pokoj, vzali vzorky vlasů, všeho, co tam leželo jakoby ode mě, a na základě toho udělali komparaci DNA. Jak jsem se teď dozvěděl, bylo to třikrát negativní,“ říká Řezníček a dodává: „Už tenkrát mě ale mohli klidně sebrat, vyslechnout, vždyť jsem byl u nich doma.“

Nic takového ale Italové neudělali. Otázka je proč. Stejně tak je naprosto nepochopitelné, proč se už v roce 1998, krátce po vraždě, nesnažili Karla Řezníčka najít, když jej už od začátku z vraždy podezírali. Znali již tehdy jeho jméno a měli dokonce i adresu v jižních Čechách, na které skutečně bydlel. V té době by zřejmě dokázal velice přesně říci, co a kde v době vraždy dělal, a italská policie ve spolupráci s tou českou mohla prověřit, zda jeho alibi sedí či nikoliv. Dnes, po tolika letech, je šance prokázat pevné alibi na dobu činu de facto nulová.

„Určitě ten případ je, jak to říct… zvláštní. Člověk se běžně nesetká s tak dlouhým vyšetřováním, s takovým provedením, ale přesto - mám důvěru v italské soudní autority. Věřím, že případ bude brzy uzavřen a pan Řezníček nebude obžalovaný,“ říká právník Di Paola.

Podařilo se dát Karlu Řezníčkovi po 22 letech dohromady alibi? A co druhý obviněný muž David Moucha? Jaký je jeho příběh? Znali se vůbec oba muži? Podívejte se na video v úvodu tohoto článku.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované