Hlavní obsah

Čech, který natočil kolabující Clintonovou: „Jsem rád, že jsem Trumpovi pomohl"

 

Reklama

Nejslavnějším Čechem v Americe není momentálně Jaromír Jágr a dokonce ani Václav Klaus. Jmenuje se Zdeněk Gažda, je mu padesát, žije tu od roku 1993 a letos 11. září natočil video, které výrazně nepomohlo Hillary Clintonové.

Článek

Video, které Zdeněk Gažda natočil, zachycuje kolaps Hillary Clintonové a po celém světě ho vidělo na 25 milionů lidí. Je pravděpodobné, že významně pomohlo zlomit americké volby a udělat z podceňovaného republikána Donalda Trumpa amerického prezidenta.

Pan Gažda z toho má radost - i když dlouhá léta býval příznivcem demokratů. „Vůbec toho nelituji, samozřejmě, že ne, vždyť se to stalo a je to pravda,” říká v rozhovoru pro Seznam, který vede po videochatu na Facebooku z auta během cesty do práce ze svého domova v „sousedním” New Jersey.

„A samozřejmě bych udělal totéž, kdybych takhle natočil Donalda Trumpa,” dodává.

„Podle mě to byl epileptický záchvat"

Jenže před dvěma měsíci při vzpomínce na oběti teroristických útoků z 11. září 2001 se před mobilem pana Gaždy objevila vrávorající demokratická kandidátka Hillary Clintonová. Soudě dle sociálních sítí mu to Trumpovi příznivci nikdy nezapomenou. A ti Hillary Clintonové zřejmě také ne. Rodák z jižní Moravy dodal to, co mnozí považovali za definitivní potvrzení kolujících dohadů o zdravotním stavu devětašedesátileté demokratické kandidátky.

„Musel jsem si chvíli zvykat na ten zájem,” popisuje pan Gažda dny a týdny po 11. září 2016. „Snad tím nebudu demokraty dráždit celý život. Ale kdybych to nezveřejnil, zametlo by se to pod stůl.”

A náhoda, kdy stojíte s tím správným mobilem na správném místě, postupně změnila i Gaždovy politické sympatie: „Čím víc jsem o tom pak četl, bylo mi jasné, že o tom demokrati nebudou chtít říct pravdu. Já nechtěl nikomu ublížit, dokonce jsem nahrávání v jeden moment vypnul, ale teď už klidně po volbách řeknu, co jsem viděl celé: Podle mě to byl epileptický záchvat.”

Pan Gažda, stejně jako půlka Ameriky, hovoří ve středu ráno unaveným hlasem: Volební noc, která změnila Ameriku, mu spánek zkrátila na pouhé tři hodiny.

S výsledkem je ale spokojen: „Ano, proč bych to neřekl, volil jsem Donalda Trumpa. Před osmi lety jsem byl nadšený z Baracka Obamy, ale jsem zklamaný, že za osm let neudělal to, co sliboval. Amerika potřebuje změnu,” říká přesvědčeně muž, který fotí hokejisty New Jersey Devils.

„Povolební Trumpův projev byl úžasný"

„Myslím, že Amerika bude mít víc pracovních míst, svět bude celkově klidnější a nebudou hrozit války. Jeho povolební projev byl úžasný, navíc mluvil spatra.”

Své slavné video, kvůli kterému mu prý volali známí z celého světa, třeba až z Madagaskaru, bylo podle něj „prvním schůdkem”, po kterém se Trump vydal na cestu směrem do Bílého domu. „Vlastně z toho mám radost. Obyčejný člověk z jižní Moravy natočí dvacet sekund videa a takhle ovlivní volby v USA. Zapsal jsem se do historie,” říká Zdeněk Gažda s lehkým úsměvem. „A je to docela… Příjemné.”

Reklama

Doporučované