Hlavní obsah

Celebrity se pustily do byznysu s marihuanou. Za týden se jí v USA prodalo za 9 miliard

Ilustrační foto.Video: AFP, Daniela Kučerová, AP

 

Reklama

Američané si marihuanu kupují stejně jako ohňostroje a pivo. Za jediný sváteční den se prodalo konopí za 9 miliard korun.

Článek

Rapeři Jay-Z a Snoop Dogg, boxer Mike Tyson, legenda amerického fotbalu Joe Montana nebo herečka Whoopi Goldbergová. Ti všichni se rozhodli spojit své jméno, tvář a peníze s marihuanovým byznysem. Ten se v USA neobyčejně rozrůstá se zvyšujícím se počtem jednotlivých států, které konopí legalizují nejen pro lékařské, ale také pro rekreační užití.

Mike Tyson plánuje otevřít luxusní resort pro uživatele marihuany, o kterém mluví jako o konopném Disneylandu, Jay-Z se chce podílet na rozvoji firmy, jež marihuanu pěstuje a distribuuje. Raper také plánuje vytvořit pracovní program pro propuštěné vězně, kteří by mohli na marihuanových farmách pomáhat a vydělávat si na řádný život, uvádí server Greenfund.

V legálním marihuanovém byznysu se točí miliardy korun. Konkrétní čísla nedávno přinesla společnost Akerna Corp, která prodeje marihuany ve světě sleduje. První červencový týden Američané legálně nakoupili marihuanu za v přepočtu 9 miliard korun – na vysokých tržbách licencovaných obchodů se podepsal hlavně 4. červenec, na který připadá Američany velmi oblíbený Den nezávislosti. Marihuana se tak dostává na seznam běžných věcí, které obyvatelé USA na svátky nakupují – vedle piva, hamburgerů či ohňostrojů, okomentoval to web Green Entrepreneur.

Podle Akerna Corp konopí nakupovali více muži (65 %) než ženy (35 %), největší tržby obchody zaznamenaly 3. července, kdy se prodej konopí zvýšil o 112 procent.

V USA je konopí pro rekreační účely legální v 11 státech, ve 33 státech je legální lékařské konopí.

Na legalizaci marihuany vydělává například i Kanada, která konopí pro rekreační užití povolila v říjnu loňského roku. Poptávka po něm byla tak velká, že obchody své zásoby vyprodaly hned první den.

Reklama

Související témata:

Doporučované