Hlavní obsah

Celníci na jihu Moravy loni vybrali na pokutách přes 9 milionů Kč

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Celníci na jihu Moravy loni vybrali na pokutách a kaucích přes devět milionů korun. Šlo například o pokuty za nedodržení bezpečnostních přestávek, chybějící přepravní povolení, přetížený kamion či nevylepení dálničního kuponu.

Článek

V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí jihomoravských celníků Lada Temňáková. Data za rok 2019 celníci neposkytli.

Hlídky celního úřadu se například pohybují po zpoplatněných komunikacích a kontrolují úhradu poplatků. Loni v rámci mýtného systému zjistili přes 3400 přestupků a vybrali na pokutách asi 4,5 milionu korun. U dálničních kuponů šlo o 885 porušení, kdy uložili pokuty bezmála za 900.000 korun.

Další hlídky kontrolují vozy na silnicích i dálnicích. „Dohlíží na přepravu nebezpečných věcí, vykonávají dozorovou činnost v mezinárodní přepravě, kontrolují přepravní povolení pro mezinárodní nákladní silniční přepravu, váží kamiony, prověřují cestující, zda nemají nějaký dluh evidovaný u celní správy, a pátrají po zboží, které uniklo dohledu celních orgánů,“ uvedla mluvčí.

I přes to, že část loňského roku tyto hlídky vypomáhaly při kontrolách na hranicích, vybraly celkem asi 3,9 milionu korun. Jen od dlužníků vymohly částku 1,7 milionu korun. "V rámci dělené správy totiž celní úřady vybírají a vymáhají pokuty a jiná peněžitá plnění, která uložili například policisté, Česká obchodní inspekce a další. A jen kauce uložené řidičům při kontrole bezpečnostních přestávek či kontrolním vážení činily zhruba 1,5 milionu korun.

Letos celková částka k dnešku činí bezmála 2,2 milionu korun. Mluvčí uvedla, že se díky využití platebních terminálů v terénu zvýšila úhrada nejen pokut, ale i dluhů zahraničních subjektů a kaucí.

Reklama

Doporučované