Hlavní obsah

Celoplošné testování neukazuje bezpříznakové případy, tvrdí vakcinolog

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Výsledky celoplošného testování ukazují, že koronavirus prodělalo málo lidí.

Reklama

Imunizace společnosti je velmi nízká, ukázalo celoplošné testování. Neodhalilo ty bez příznaků, je přesvědčen virolog Jiří Beran.

Článek

Ředitel Centra očkování a cestovní medicíny a vakcinolog Jiří Beran je přesvědčen, že promoření populace je důležité. „Bylo by nejlepší, kdyby se populace promořila. Znamenalo by to, že koronavirus by prodělali všichni a téměř bez příznaků,“ řekl Beran Seznam Zprávám. Sám také koronavirus prodělal během tří dnů, kdy na sobě zpozoroval jediný příznak v podobě mírného krvácení z nosu.

Výsledky, které přineslo plošné testování populace, však zatím potvrdily, že imunizace v české společnosti na covid-19 se pohybuje v řádech jednotek promile, což by znamenalo, že nemoc prodělalo velice málo lidí.

Podle Berana však testování nebylo provedeno tak, aby ukázalo, kdo nemoc prodělal bez příznaků. „Na to, aby bylo možné sledovat osoby, které onemocnění prodělaly bez příznaků, se musí jako parametr vnímat celulární (buněčná) imunita, která brání množení viru v buňce,“ vysvětlil Beran pro Český rozhlas.

Sám se pak v rozhovoru odvolával na studii, kterou provádí stomatologická klinika a v níž vyšlo najevo, že promořenost populace je dokonce 14 procent. „Šéf stomatologické kliniky DCM provádí výzkum, o kterém moc nechci mluvit, protože je to v jeho režii. Ty výsledky však vyšly trochu odlišně než v tom celoplošném testování,“ řekl Beran Seznam Zprávám.

V rozhovoru pro Český rozhlas přiznal, že díky těmto výsledkům je optimističtější. „Já si myslím, že těch lidí je – na základě té studie – tady podstatně více, takže já jsem optimistický,“ řekl Beran.

„Zúčastnil jsem se sledování, které zorganizovali mezi sebou stomatologové. V tuto chvíli je tam vyšetřených 400 osob a pozitivitu protilátek má přibližně 14 %, což odpovídá realitě. Znamená to, že 14 % se setkalo s virem a tito lidé velmi dobře zareagovali s celulární imunitou. Kdybych to měl vztáhnout na celou populaci, v tuto chvíli by to znamenalo, že je tady 1,4 milionu lidí, kteří byli v kontaktu s virem a nemusí se toho už obávat,“ rozpovídal se Beran o výzkumu v Českém rozhlase.

Podle něj by se přísná opatření měla uvolnit a není potřeba, aby si člověk neustále dezinfikoval ruce. Stačí, když si je jednou za dvě hodiny umyje mýdlem.

Počet nakažených pak podle Berana nehraje vůbec žádnou roli. „Potřebujeme vědět pouze počet nově hospitalizovaných lidí v nemocnicích a na JIP. Když budeme mít za den 1 000 nově nemocných, ale nikdo z nich nebude v nemocnici, tak se vůbec nic neděje. Budou se léčit doma a to je bez problémů. Takže sledování přírůstků nám nic neřekne ani o tom, zda jsou opatření dobrá, nebo špatná,“ řekl pro Seznam Zprávy.

Reklama

Související témata:

Doporučované