Hlavní obsah

Celý svět řeší, jak vrátit byty zpátky k bydlení. Co by zafungovalo v Česku?

Foto: Profimedia.cz

Daně z prázdných nemovitostí nejsou podle mnohých ekonomů cesta, která by bytovou krizi řešila.

Reklama

Politikům v různých částech světa se nedaří zvládnout krizi na trhu s dostupným bydlením. V některých světových velkoměstech se tak zaměřili na taktiku, kterou je zdanění prázdných bytů a domů bohatých.

Článek

Města po celém světě hledají i nadále recept na bytovou krizi. Jak odradit lidi od toho, aby do domů a bytů ukládali peníze, místo aby v nich bydleli.

Zákonodárci tvrdí, že tento trend vyčerpává zásoby bytů a zhoršuje situaci pro lidi s nízkými a středními příjmy, kteří si chtějí pronajmout bydlení nebo koupit byt. Doufají, že daněmi získají peníze na financování dostupného bydlení nebo donutí majitele domů a bohaté, aby nemovitosti nabídli na trhu k pronájmu. Ne všichni ale věří, že to pomůže.

„Daň z prázdných bytů možná teoreticky může lehounce, jen na povrchu, situaci pozměnit v Londýně, kde skutečně některé nemovitosti existují jako forma zaparkování peněz od hrozby vyvlastnění ve státech bez právní jistoty, včetně Ruska. Vzhledem ke specifickému anglickému právu je navíc o něco složitější byt pronajmout na dobu určitou, tak tam existují některé byty prázdné,“ vysvětluje pro SZ Byznys hlavní ekonom Natland Petr Bartoň.

U nás podle něj taková situace není, ani v Praze. Tam je mnohem snazší byt pronajmout, a tak i vlastníci více bytů nenechávají byty prázdné a pronajímají je.

„Tím pádem tyto byty již nyní ‚řeší‘ bytovou situaci a další zdanění by nepomohlo. Navíc je v českých poměrech zdanění prázdných bytů neuskutečnitelné. Pronajaly by se jen formálně. I zdanění několikátého bytu by bylo těžké vymáhat, majitelé by je totiž přepsali na rodinné příslušníky,“ tvrdí Petr Bartoň.

Recepty na krizi ve světě

Los Angeles kvůli problémům s bydlením plánuje příští rok hlasování o otázce možné daně z prázdných domů. Hongkong zvažuje zdanění developerů bytových domů, aby je odradil od hromadění nových bytů.

„Tento zvláštní přístup k řešení bytového problému nepomůže. Je to jen hra politiků o volební hlasy. Klíčem je vyrovnat nabídku a poptávku. Což v rámci České republiky znamená zrychlit a zjednodušit povolování staveb. Jedině vyšší nabídka nad poptávkou zastaví cenovou eskalaci a vyřeší dostatek bytů pro všechny,“ uvádí pro Byznys Seznam Zpráv k řešení bytové krize Marcel Soural, majitel a generální ředitel developerské společnosti Trigema.

V Česku je podle hlavního ekonoma Natlandu příčinou rostoucích cen to, ze stát téměř znemožnil dostatečnou výstavbu nových bytů.

„V rychlosti papírování nových staveb jsme až na 157. místě na světě. Přesně proto u nás nedrží prázdné byty ani developeři. Developer v Česku již tak dlouho strávil čas přípravou stavby, že musí rychle prodat, aby se mu to vyplatilo. U nás určitě developeři nedrží prázdné byty,“ tvrdí hlavní ekonom Natlandu pro Seznam Zprávy.

Své možnosti zkoumá Irsko. Barcelona zašla tak daleko, že hrozí zabavením prázdných bytů pronajímatelům, kterým by zaplatila polovinu tržní ceny a byty by pak sama pronajímala za dostupné ceny. Paříž v roce 2017 ztrojnásobila daň z druhého bytu.

Poplatky jako „politické divadlo“

Podle ekonomů jsou tyto poplatky do značné míry politickým divadlem a politici musí začít řešit jiné faktory, jako nerovnováhu mezi nabídkou a poptávkou, píše agentura Bloomberg.

Podle ekonomů mají větší vliv faktory, jakými jsou rekordně nízké úrokové sazby, růst populace, nerovnováha mezi nabídkou a poptávkou a nedostatečná výstavba cenově dostupného bydlení. Kritici tvrdí, že daně jsou spíše politickou pózou než smysluplným zdrojem příjmů, natož přístupem, který by pomohl vyřešit celosvětovou krizi dostupného bydlení. Jiní se obávají, že tento koncept je zcela chybný.

Kde už poplatky za „byty duchů“ zavedli

Ve dvou městech nedávno poplatky za prázdné byty zavedli. Ve Vancouveru a Melbourne. Ani v jednom se však nejeví, že by to byl správný recept.

Ve Vancouveru, který daň zavedl v roce 2017, příjmy překonaly očekávání, ale s nabídkou nájemních bytů to nepohnulo. V Melbourne byla daň zavedena v roce 2018, její výběr je však velmi nízký. Svět tak bude bude muset dál hledat lepší nápady na dostupnost bydlení.

Reklama

Doporučované