Hlavní obsah

Centrální bankéř: Poslat každému v Česku balík peněz? Zvažovali jsme to

Blbá nálada v Česku? Snad jen dočasně, věří viceguvernér ČNB Marek Mora.Video: Markéta Bidrmanová

 

Reklama

„Všichni doufají, že nás teď čeká už jen cesta nahoru,“ tvrdí viceguvernér České národní banky Marek Mora uprostřed druhé vlny pandemie. „Na dně už jsme byli,“ říká pro Seznam Zprávy, hlavně nezavřít ekonomiku jako na jaře.

Článek

Podle viceguvernéra Mory jsou Češi v souvislosti s nastávající krizí opatrnější než jiné národy: „My Středoevropané jsme přeborníci v blbé náladě. Nejde jen o Čechy, ale i o Němce a Rakušany. My Češi jsme, nevím, jestli pesimističtější, ale obezřetnější než jiní,“ říká Mora. Celý rozhovor najdete ve videu.

Čeští spotřebitelé nečekají, jestli jim vláda restaurace a obchodní centra zavře. Kvůli covidu své zvyky mění sami, všímá si Mora. „Spotřebitelé i firmy se omezují ve svém jednání, to k ekonomickým dopadům povede. Jak budou silné, uvidíme. Ve Švédsku, kde vláda tak silně do podnikání nezasáhla, byly dopady na ekonomiku podobné jako v zemích, kde ty zásahy byly.“

Než aby Češi utráceli, radši spoří, dokonce nejvíc od vzniku samostatného Česka. „Odkládáme si na horší časy, nevíme, co bude. Chci ale doufat, že to bude dočasný jev. Buď se s epidemií naučíme žít, anebo - a to by byla ta nejlepší zpráva - by přišla vakcína, která by náladu ve společnosti mohla všude ve světě změnit.“

Rouškovné si Češi uspoří

Vláda chce Česko přimět k utrácení dvojím způsobem. Zaměstnancům plánuje pro příští dva roky snížit daně z příjmu na 15 procent, aby jim zůstalo víc hotovosti v peněženkách. A každému důchodci má už v prosinci přistát na účtu pětitisícovka „rouškovného“.

„Ze začátku, když jsme se domnívali, že krize nebude příliš dlouhá, to byla správná cesta, jak stimulovat poptávku. Čím déle bude krize trvat, začne se chování spotřebitelů měnit. A je otázka, jestli by to vláda měla konzervovat,“ míní Mora.

Zkušenosti ze Spojených států ukazují, že si Američané covidovou finanční injekci spíše odkládali stranou. Jen 15 procent šlo zpátky do spotřeby, zjistila společná studie tří amerických univerzit. „Američané spotřebovávají víc než Češi, a když si část ukládají oni, myslím, že to bude platit i pro Čechy,“ předpovídá Marek Mora.

Peníze z vrtulníku? Centrální banka je zvažovala

„Třeba se dočkáme, že bude centrální banka shazovat hotovost z vrtulníku,“ řekl Seznam Zprávám v březnu bývalý radní ČNB, dnes poradce KPMG Mojmír Hampl. Představa, že by centrální banka každému Čechovi nalila na účet pět nebo deset tisíc korun, se zdá být utopií.

ČNB se však variantou tzv. vrtulníkových peněz vážně zabývala. „Bavili jsme se i o takovéto variantě. Ale už jsme ji vyloučili. Dohodli jsme se, že helicopter drop of money používat nebudeme,“ řekl Seznam Zprávám Marek Mora. „Je to věc, která je ve světě nevyzkoušená. Velmi hraničí s tím, kde se začne překrývat měnová a fiskální politika. A to my dělat nechceme,“ vysvětlil viceguvernér.

Které další varianty, jak napumpovat do ekonomiky další peníze, jsou podle radního ČNB naopak stále otevřené? Sazby se dají snižovat víc než na nulu, můžete jít do záporu. Lze uvažovat o kvantitativním uvolňování třeba přes nákupy vládních dluhopisů.

Reklama

Doporučované