Hlavní obsah

Centrální mozek EET. Bojí se tu výbuchů i hackerů

Ostře střežený mozek EET je na pražském Žižkově.

 

Reklama

Budova datového centra daňové správy za stovky milionů korun stojí na pražském Žižkově.

Článek

Sbíhají se tu data, která nově musí zhruba čtyřicet až padesát ticíc provozovatelů hotelů a restaurací odesílat státu. Dovnitř se podívají jen prověření a vyvolení. Datové centrum daňové správy spadající pod Státní pokladnu a Ministerstvo financí.

Zdi ze železobetonu jsou dimenzované, aby vydržely střelbu a výbuch. Datové centrum má přestát útok hackerů i případný výpadek elektřiny - má vlastní generátory. Chod bude od dnešního dne nepřetržitý. Objekt stál několik stovek milionů korun.

Do centra tečou velmi citlivá data. Na podrobné informace o fungování centra jsou Ministerstvo financí i daňová správa skoupé. Budova funguje v režimu utajení. Už před startem EET se tu začaly sbíhat informace z kontrolních hlášení.

Čeho je třeba se obávat?

Hlavně hackerských útoků. Na internetu se před spuštěním první vlny EET objevily náznaky o zamýšlené akci. Výhružky o útoku jsou anonymní, obtížně ověřitelné, ale to je u hackerů obvyklá praxe.

Podle Finanční správy všechno zatím funguje tak, jak má. Ukázalo se to už během listopadového zkušebního provozu, do kterého se zapojilo asi dvacet tisíc podnikatelů. Větší zátěž přijde s dalšími vlnami EET - další kolo evidence začne v březnu 2017. Ve výsledku, v roce 2018, by každý den do datového centra měly přijít údaje z několika milionů účtenek.

Reklama

Doporučované