Hlavní obsah

Centrum v Brně bude jako první v Česku zkoumat léčebný vliv konopí na člověka

Podle ředitele FNUSA Martina Pavlíka má nemocnice s léčbou konopím největší zkušenosti.Video: Natálie Kuzmová

 

Reklama

Jako první v Brně povedou výzkumníci klinický výzkum konopí. Ten by mohl pomoct zpřístupnit konopí pro pacienty s dalšími nemocemi nebo proplácení lékařského konopí pojišťovnami. Za poslední rok se v Česku prodala téměř čtyři kila lékařského konopí. Léčba konopím má přibližně 87% úspěšnost.

Článek

Mezinárodní centrum klinického výzkumu v brněnské Fakultní nemocnici u svaté Anny (FNUSA) začne první klinický výzkum vlivu lékařského konopí na člověka. Díky němu by se mohlo rozšířit využití rostliny u dalších nemocí. Nebo zjistit, za jak dlouho po užití konopí mohou lidé řídit auto. Mohlo by vést i k jednání s pojišťovnami o hrazení konopí pacientům.

Konopí se předepisuje především na bolest u onkologických, degenerativních nebo autoimunitních onemocnění. „Jsem rád, že můžu být iniciátorem klinického výzkumu. Můžeme tak ověřit řadu vědeckých indikátorů,“ okomentoval vedoucí klinicko-farmakologické jednotky centra Václav Trojan. Výzkumníci by chtěli dosáhnout výsledků třeba v léčbě endometriózy. Což je nemoc, která může u žen způsobovat neplodnost.

Financování výzkumu je zatím nejasné. „Výzkum konopí je podle mě dobrá vlajková loď. Je celá řada investorů, kteří do něj chtějí investovat. Teď jen vybrat toho správného,“ dodal Trojan. O výzkumu konopí se ve středu v Brně konala navíc již pátá konference Konopí a věda. Té se účastní řada odborníků na dané téma.

V současnosti si léčbu musí pacienti hradit sami. V Centru pro léčbu bolesti FNUSA se nyní léčí přes dvě stě pacientů. Nemocnice před rokem jako první na světě otevřela vaporizační místnost pro inhalaci konopí a začala vyrábět konopné tablety. Podle ředitele FNUSA Martina Pavlíka má nemocnice s léčbou konopím největší zkušenosti. „Čím víc konopí používám, tím víc jsem z něho nadšený. Je u něj skvělý poměr výkonu a vedlejších účinků,“ sdělil vedoucí Centra pro léčbu bolesti FNUSA Radovan Hřib.

Podle odhadu s léčbou nepokračuje přibližně deset až patnáct procent pacientů. Většinou se jedná o nežádoucí účinky, obluzení nebo velké náklady na léčbu. Gram lékařského konopí se prodává za sto sedmdesát korun. Pacient může brát až třicet gramů za měsíc. Od ledna 2018 se v Česku prodalo téměř čtyři tisíce gramů konopí. Téměř polovinu předepsal Hřib. Jedná se především o české, případně kanadské konopí.

Výhodou je, že pacient ví, co přesně užívá. „Začínáme vždy u velmi malých dávek, aby si pacient vytvořil toleranci. Postupně se dávka zvedá. Konopí už pak nemá psychické účinky na člověka, ale jenom léčí,“ popsal Hřib. V Česku je momentálně 83 registrovaných doktorů, kteří konopí mohou předepisovat. Počet těchto doktorů se za poslední rok zdvojnásobil. Letos v únoru se poprvé předepsal za měsíc kilogram konopí.

Reklama

Související témata:

Doporučované