Hlavní obsah

Cenu města Kroměříže obdrží psycholog Stanislav Kratochvíl

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Cenu města Kroměříže za rok 2020 obdrží psycholog Stanislav Kratochvíl. Ocenění město udělí už podvanácté. Rodák z Kroměříže je významnou osobností české psychoterapie, klinické psychologie a hypnoterapie.

Článek

Stanislav Kratochvíl pracoval od 50. let minulého století až do roku 2017 v kroměřížské psychiatrické nemocnici, založil takzvanou kroměřížskou psychoterapeutickou školu včetně specializovaného oddělení pro léčbu neurotických poruch. Vychoval desítky psychologů, získal řadu mezinárodních ocenění. Akademicky a vědecky působil na univerzitách v Brně a Olomouci. Je čestným členem Sexuologické společnosti a Asociace manželských a rodinných poradců. Letos Kratochvíl oslavil 88. narozeniny.

O udělení ocenění rozhodli ve čtvrtek kroměřížští zastupitelé. Místostarostka Daniela Hebnarová (ODS) považuje laureáta ceny za skvělého člověka. „Pan profesor Kratochvíl je celosvětově známý a uznávaný psycholog a jeho jméno je spjato s Psychiatrickou nemocnicí v Kroměříži, kde pracoval 60 let. Zasloužil se nejen o rozvoj oboru, jemuž se celý život věnoval, a zmíněného zdravotnického zařízení, ale také o zviditelnění a propagaci města Kroměříže,“ řekla Hebnarová.

Nominaci na Cenu města Kroměříže letos na základě veřejné výzvy získalo devět lidí. Ocenění Kratochvíl obdrží při vhodné příležitosti, kterou ještě radnice neurčila. Cena zahrnuje certifikát a odměnu 10 tisíc korun. Zastupitelstvo ocenění uděluje jednou ročně za podstatný přínos pro město v různých oblastech lidské činnosti a za činy hodné občanské pozornosti.

Loni cenu získala pedagožka Zdenka Skaličková, v roce 2018 zastupitelé ocenili organizátora kulturních akcí, folkloristu a divadelníka Josefa Olišara. O rok dříve cenu získala Jitka Dvořáková, bývalá místostarostka, pedagožka a předsedkyně Klubu UNESCO Kroměříž. V roce 2016 obdržel cenu gymnaziální učitel dějepisu Evžen Petřík, který je členem několika organizací zaměřených na vojenskou historii a podílí se na řadě kulturních akcí ve městě.

Za rok 2015 obdržela cenu předsedkyně Klubu UNESCO Kroměříž Eva Nováková, za rok 2014 Sylviane Brazillierová z francouzského partnerského města Chateaudun a za rok 2013 někdejší ředitel místního zámku a zahrad Antonín Lukáš. Prvním držitelem byl v roce 2009 učitel a sbormistr pedagogické školy Jan Štěpánek, o rok později cenu získal jazzový skladatel a trumpetista Jaromír Hnilička. Za rok 2011 ji zastupitelé udělili lékaři a dlouholetému předsedovi Sdružení přátel Kroměříže v Praze Josefu Kvapilíkovi a za rok 2012 koncertnímu mistrovi a dlouholetému pedagogovi Karlu Janečkovi.

Reklama

Doporučované