Hlavní obsah

Za pomoc ostatním dostalo deset dětí cenu Dětský čin roku

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Za pomoc ostatním, dobré skutky, zajímavé nápady, pozornost vůči okolí nebo za mimořádnou odvahu dostalo tento rok deset děvčat a chlapců cenu v soutěži Dětský čin roku.

Článek

Ocenění získal například dvanáctiletý Tomáš z Ostravy - vytáhl svého dvouletého bratra, když spadl do zahradního bazénu. Další děti zase pomáhaly seniorům a dalším potřebným v době koronavirové krize, sdělili dnes ČTK pořadatelé projektu.

Výsledky 16. ročníku organizátoři oznámili v tiskové zprávě. Kvůli nynější epidemické situaci se letos poprvé v historii projektu nemohlo uskutečnit tradiční slavnostní vyhlášení vítězů na pražské Staroměstské radnici. O vítězích rozhodly děti prostřednictvím internetového hlasování na stránkách www.detskycinroku.cz.

Vítězové byli vyhlášeni v kategoriích Záchrana lidského života, Pomoc ostatním, Kolektivní pomoc, Pomoc přírodě, Dobrý nápad, Pomoc n@ netu a Pomoc starším lidem. Kromě sedmi soutěžních kategorií byly předány i dvě speciální ceny.

Výherci Dětského činu roku 2020 získali dárky a pro svou školu také šek v hodnotě 10 000 Kč na nákup školních pomůcek. Organizátoři doufají, že pokud to situace příští rok dovolí, převezmou si letošní laureáti ceny na radnici příští rok společně s vítězi následujícího ročníku.

„S velkou radostí a dojetím čteme o tom, jak si děti uvědomují potřebu pomáhat i v tomto nelehkém období. Udělat něco pro ostatní nebo okolí jim není vůbec cizí,“ uvedla členka správní rady Nadačního fondu Dětský čin roku Alžběta Suchanová. „Moc mě mrzí, že nemůžeme osobně potkat a slavnostně vyhlásit vítěze letošního ročníku. Jejich příběhy jsem ale četl a jako vždy mě dojaly. Obzvlášť v této době to i nás dospělé dokáže velmi povzbudit a zároveň inspirovat,“ uvedl dlouholetý čestný předseda Dětského činu roku Aleš Háma, který každý rok vyhlášení vítězů moderoval.

Do soutěže se mohli zapojit žáci základních škol, speciálních základních škol a osmiletých gymnázií, kteří vykonali nějaký dobrý skutek nebo si všimli skutku svého kamaráda.

Reklama

Související témata:

Doporučované