Hlavní obsah

Cenu Toma Stopparda za původní esejistickou práci získala Josefína Formanová

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Cenu Toma Stopparda za původní esejistickou práci v českém jazyce dnes v rezidenci primátora v Praze převzala Josefína Formanová.

Článek

Vnučka režiséra Miloše Formana a spisovatele Jiřího Stránského je známá jako divadelnice, dramaturgyně, tanečnice a akrobatka, výtvarnice a herečka. Cenu, kterou do roku 2017 organizovala Nadace Charty 77, nyní uděluje Knihovna Václava Havla. Laureátka uspěla s esejem Kde končím a kde začínám a proč je dobré to vědět.

„Psala jsme to z určité potřeby, opěvuju tam selhávání, které považuju za něco dobrého, ale i úspěch je někdy fajn,“ sdělila Formanová k textu, ve kterém podle poroty projevila mimořádný rozhled a vedla nadčasovou myšlenku k pádnému závěru.

Formanová své eseje zveřejňuje zejména v kulturním kritickém čtrnáctideníku A2. Publikovala tam například texty věnované filozofovi a literárnímu kritikovi Walteru Benjaminovi (Knihovna Waltera Benjamina), úvahu o historickém románu Knihy Jakubovy od Olgy Tokarczukové (Záplata na zástěře dějin) nebo esej o básnické próze Věry Linhartové (Tři tváře démona).

Formanová od útlého věku cestovala s Divadlem bratří Formanů po celé Evropě a divadelnímu herectví se věnuje prakticky nepřetržitě. V nakladatelství Meander ilustrovala spolu s Matějem Formanem knihu Jiřího Stránského O chamtivém králi. Před dvěma lety měla v Dejvickém divadle v Praze premiéru hra Játra, kde se ujala režie.

Cena Toma Stopparda se uděluje za původní, knižně nevydanou esej v českém jazyce, přispívající mimořádným způsobem k pochopení stavu současné společnosti a společenských procesů, civilizace a civilizačních okruhů, mezinárodního prostředí, lidských práv, literárních a uměleckých děl a jejich tvůrců, nových vědeckých objevů, moderní historie a procesů odehrávajících se v lidské duši. Je spojena s odměnou 50.000 korun, kterou pro tento účel poskytuje Tom Stoppard.

Členství v porotě pro letošní ročník ceny se ujali překladatelka Anna Kareninová, právník a sociolog Jiří Přibáň a spisovatelka a historička umění Kateřina Tučková.

Cena Toma Stopparda byla založena už v roce 1983. Poslední laureátkou za rok 2016 se stala Sylvie Richterová. K dalším laureátům ceny patří Patrik Ouředník, Petr Rezek, Václav Cílek, Martin Hilský, Jáchym Topol, Milan Uhde nebo Eva Kantůrková a Zdeněk Urbánek, kteří cenu dostali jako první v roce 1984.

Stoppard je jedním z nejznámějších britských dramatiků současnosti. Narodil se v roce 1937 jako Tomáš Straussler do židovské rodiny, která z Československa brzy poté prchla před nacisty. Za svoji mnohotvárnou práci byl několikrát oceněn. Kromě Oscara má Stoppard i několik stejně prestižních divadelních cen Tony. Známa je také jeho podpora disentu v čase normalizace či přátelství s exprezidentem Václavem Havlem.

Reklama

Související témata:

Doporučované