Hlavní obsah

Cenu zakázky zvedli o deset milionů. Známe detaily, jak policejní akce zasáhla hnutí ANO

Policie spustila ve čtvrtek rozsáhlý zásah.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Během rozsáhlé akce zadrželi policisté hned několik členů hnutí ANO premiéra Andreje Babiše.

Článek

Policisté a olomoučtí žalobci ve čtvrtek spustili rozsáhlý zásah. A podle poznatků, které nashromáždila redakce Seznam, se zajímají hned o několik členů z vládního hnutí ANO.

Už v šest hodin ráno zadrželi radního za ANO na radnici Brno–střed Jiřího Švachulu.

Švachula patří k vlivným figurám brněnské odnože hnutí. Insideři jej označují za spojku na šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka – působí také v dozorčí radě ČD Cargo. Tedy ve státní firmě, která patří do Faltýnkovy sféry vlivu.

Také o Faltýnka se policisté zajímají. Advokát Jaroslava Faltýnka Josef Bartončík Seznamu potvrdil, že ho policie v této souvislosti kontaktovala. Chtěla po něm dokumenty týkající se zakázky na mýto.

Faltýnek novinářům řekl, že je policii předal.

Jméno Jiřího Švachuly pak figuruje u několika veřejných zakázek, kvůli nimž si policisté přišli pro důkazy na radnici Brno–střed.

Seznam zjistil, že jde například o opravu kryté tržnice na Zelném trhu. Švachula měl tento projekt na starosti. Budova na Zelném trhu se po nákladné opravě vrátila do podoby ze čtyřicátých let, po průtazích byla slavnostně otevřena v polovině roku 2017.

Na této zakázce se podílely dvě firmy: Moravostav Brno a Syner Morava. Projekt oprav kryté tržnice už v minulosti část politiků kritizovala. A to proto, že původně měla být cena rekonstrukce 55 milionů korun, ale později podle smlouvy vzrostla o zhruba deset milionů korun (na 64,1 milionu bez DPH).

Vedení radnice navýšení sumy zdůvodňovalo původně neplánovanou opravou vnitřní nosné konstrukce.

Policisté si v této souvislosti přišli pro důkazy i do firmy Moravostav Brno. Seznam před sídlem společnosti zaznamenal dvě policejní auta. „Něco jsem o tom slyšel, ale nemůžu vám informaci potvrdit. Dneska jsem na pobočce vůbec nebyl,” sdělil Seznamu obchodní ředitel společnosti David Kuthan.

Zda vyšetřovatelé zasahovali také v budově Syner Morava, není jasné. „Já nejsem v Brně, nic o tom nevím,“ řekl předseda představenstva Syner Morava Pavel Mečár.

Detektivové se ale zajímali také o architekta Michala Palaščáka, který se také na rekonstrukci kryté brněnské tržnice podílel. Jeho telefon byl vypnutý a jeho kolega nechtěl případ komentovat.

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Policisté u domu Jiřího Švachuly.

Zakázku měl na starosti a smlouvu schválil vedoucí investičního odboru na radnici Brno-střed Petr Liškutin, který je místostarostou Brna-Ivanovic za hnutí ANO.

Podle zjištění Seznamu kriminalisté zasahovali i v jeho domě. Liškutin dříve pracoval na majetkovém odboru v brněnských Žabovřeskách.

Buňku hnutí ANO v Brně-Ivanovicích v roce 2013 spoluzakládal syn Jaroslava Faltýnka Jiří a v letech 2014–2018 tam byl jediným zastupitelem hnutí. Od loňska jej nahradil právě Liškutin.

Bývalá šéfka ANO v Brně-středu Marie Škárková pak připomíná, jak se Jiří Švachula do hnutí dostal.

„Dostali jsme za úkol od Jaroslava Faltýnka přijmout naráz do brněnského sdružení ANO sedmdesát lidí. Přijímání nových členů přitom mělo jasně stanovený řád, s každým uvažovaným členem jsme se měli potkat a pak jeho přijetí odhlasovat. Toto všem pravidlům odporovalo,” řekla Škárková, která později z hnutí ANO odešla.

Reklama

Doporučované