Hlavní obsah

Další tlak na zvýšení inflace. Ceny v průmyslu rostou nejrychleji za 10 let

Foto: Seznam Zprávy

Ceny průmyslových výrobců v Česku letos v červnu stouply meziročně o 6,1 procenta.

Reklama

Ceny rostou v různých odvětvích. U průmyslových výrobců se zvýšily nejvíce se za deset let. Trend ještě nějakou dobu potrvá.

Článek

Ceny průmyslových výrobců v Česku letos v červnu stouply meziročně o 6,1 procenta, což byl nejvýraznější růst od května roku 2011. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ). Rostly i ceny v dalších odvětvích. Ceny zemědělských výrobců se zvýšily o 5,8 procenta, ceny stavebních prací o 4,1 procenta a tržní služby pro podniky zdražily o 0,9 procenta. Ceny v zemědělství rostly nejvýrazněji od července 2019 a ceny ve stavebnictví od loňského června.

Obrat ve vývoji výrobních cen není podle analytika ČSOB Petra Dufka v nejbližší době pravděpodobný. „Ceny teprve postupně reagují na předchozí zdražování vstupů na zahraničních trzích, a navíc bude třeba začít počítat i s vyššími náklady na energie. Spoléhat nelze ani na zlepšení situace na ropném trhu, protože aktuálně schválené navýšení produkce nebude na obrat cen ropy zdaleka stačit,“ uvedl.

Vývoj cen výrobců je tak signálem pro ČNB, aby pokračovala ve zvyšování svých úrokových sazeb.
Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE

Vzhledem k rostoucí poptávce se ceny výrobců podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče snadněji promítnout i do koncových cen, tedy do růstu spotřebitelské inflace. „Vývoj cen výrobců je tak signálem pro ČNB, aby pokračovala ve zvyšování svých úrokových sazeb,“ uvedl.

Ceny průmyslových i zemědělských výrobců rostou vytrvale již několik měsíců. Zatímco loni, kdy svět zasáhla pandemie nemoci covid-19, ceny v zemědělství po celý rok meziročně klesaly, letos už od března rostou. Také ceny v průmyslu loni zaznamenaly řadu propadů, ale v tomto roce stoupají vytrvale už od února. Dosáhly tak největšího nárůstu za posledních deset let.

„Tento výrazný růst byl ovlivněn především cenami v odvětví koksu a rafinérských ropných výrobků a v navazujícím odvětví chemických látek a výrobků, kde se ceny meziročně zvýšily o 39,6 procenta,“ sdělil vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš.

V průmyslu vzrostly v červnu také například ceny kovů a kovodělných výrobků o 14,1 procenta nebo ceny dřeva, papíru a tisku o 8,9 procenta. Naopak třeba ceny zpracovaného a konzervovaného masa a výrobků z masa klesly o rovných pět procent a ceny dopravních prostředků o 2,6 procenta.

V zemědělství se ceny zvýšily v rostlinné výrobě o rovných devět procent a v živočišné výrobě o dvě procenta. Vyšší byly například ceny obilovin o 10,7 procenta a olejnin o 15,8 procenta. Vzrostly také ceny mléka o 6,3 procenta, skotu o 5,3 procenta a vajec o 5,2 procenta. Snížily se ceny zeleniny o 14,8 procenta, brambor o 4,4 procenta, ovoce o 3,7 procenta a jatečných prasat o 9,7 procenta.

Ceny stavebních prací a tržních služeb pro podniky i loni během pandemie dokázaly udržet meziroční růst. Také letos od začátku roku ceny v těchto odvětvích stále rostou. Ve stavebnictví v červnu zdražily materiály a výrobky spotřebovávané stavbaři o 9,5 procenta. Ve službách se zvýšily třeba ceny za služby v oblasti zaměstnání o 7,3 procenta, za bezpečnostní a pátrací služby o 3,3 procenta a za skladování a podpůrné služby v dopravě o 2,2 procenta. Naopak zlevnily informační služby o 5,2 procenta, reklamní služby a průzkum trhu o 2,3 procenta a architektonické a inženýrské služby o 1,7 procenta.

Ceny ve většině ze zmíněných odvětví rostly v červnu i meziměsíčně. Ceny zemědělských výrobců stouply o dvě procenta, ceny průmyslových výrobců o 0,8 procenta a ceny stavebních prací o 1,4 procenta. Pouze ceny tržních služeb pro podniky klesly o 0,4 procenta.

Reklama

Doporučované