Hlavní obsah

Ceny ropy prudce klesají, Brent je nejníže od listopadu 2002

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Ceny ropy na začátku týdne pokračují v propadu, severomořský Brent odepisuje kolem osmi procent a dostal se pod 23 dolarů za barel.

Článek

To je nejníže od listopadu 2002, ukazují záznamy agentury Reuters. Za výrazným poklesem cen jsou dopady pandemie způsobené šířením koronaviru.

V důsledku pandemie klesá poptávka nejen po ropě, ale i po některých dalších komoditách. Naopak těžba zůstává vysoká, na trhu je proto čím dál více ropy, kterou teď nikdo nepotřebuje.

Foto: Bloomberg.com

Vývoj ceny ropy Brent

Ceny ropy za poslední měsíc klesly o více než polovinu. Klesat začaly, když se Saúdské Arábii nepodařilo přesvědčit Rusko, aby podpořilo společnou dohodu s Organizací zemí vyvážejících ropu (OPEC) o koordinovaném snížení těžby. Obě země pak oznámily, že každá svou těžbu zvýší.

Růst těžby přišel ve chvíli, kdy rafinerie po celém světě zpracovávají méně ropy a kdy klesla poptávka po pohonných hmotách, protože letecké společnosti odstavily velkou část své flotily. Na silnicích je i méně aut, neboť mnoho zemí v rámci boje proti šíření nemoci COVID-19 omezilo cestování.

Reklama

Doporučované