Hlavní obsah

Ceny začaly rychle růst i v Německu. I tam inflace překročí 3 %

Foto: Seznam Zprávy

Číslo květnové inflace se mnohým Němcům zamlouvat nebude

Reklama

Článek

Míra inflace v Německu v květnu vystoupila na 2,5 procenta. V předběžné zprávě to oznámil německý statistický úřad. Květnový růst spotřebitelských cen tak výrazně překračuje cíl Evropské centrální banky (ECB) a rovněž překonal odhady ekonomů. V dubnu inflace v Německu vzrostla na dvě procenta.

Ekonomové v anketě agentury Reuters předpokládali, že meziroční růst inflace v květnu dosáhne 2,3 procenta. Experti očekávají, že inflace nadále poroste a že může v nadcházejících měsících překonat i tříprocentní hranici.

Tomu, že tempo zdražování v Německu výrazně zrychlilo, nasvědčovaly už zprávy z několika německých spolkových zemí v čele s Bavorskem, Hesenskem či Severním Porýním-Vestfálskem. Jen Bavorsko podle statistiků zaznamenalo růst inflace o 2,6 procenta, což je nejvíce od října 2018.

Z přehledu statistického úřadu vyplývá, že motorem inflace bylo zdražování energií, kde spotřebitelské ceny meziročně vzrostly o deset procent. Pro srovnání – v dubnu činil meziroční růst 7,9 procenta a v květnu 4,8 procenta.

ECB za dlouhodobý inflační cíl stanovila hodnotu těsně pod dvěma procenty. Od ledna do března Německo zůstávalo pod touto hodnotou, v dubnu ji těsně překročilo a v květnu výrazně přesáhlo. Konečné výsledky dubnové inflace německý statistický úřad sdělí 15. června.

Reklama

Doporučované