Hlavní obsah

Inflace bude „brutální“, varuje investor. Centrální banky nic nezmůžou

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Inflace v USA dál roste. Podle uznávaného investora za ni není zodpovědná fiskální politika, ale kroky vlády, která chce rozvolnit patenty na vakcíny proti koronaviru. Tak silný zásah firmy vyděsil a začaly zdražovat.

Článek

Legendární investor a profesor Bruce Greenwald z Kolumbijské univerzity v novém rozhovoru pro server Yahoo Finance řekl, že inflace v USA bude z krátkodobého hlediska nadále „brutální“. Podle něj to ale nesouvisí s měnovou, dokonce ani s fiskální politikou.

„Vzhledem k tomu, že politika Fedu nezpůsobila růst inflace, postrádá centrální banka schopnost udržet jev na uzdě, uvedl Greenwald.

Uvolnění měnové politiky za inflaci nemůže

Současný přístup úředníků Fedu čelí kritice některých pravicových i levicových ekonomů. Experti se obávají především přetrvávajícího růstu inflace, který by mohl vykolejit ekonomické oživení Spojených států. Podle Greenwalda se kritici měnové politiky obávají inflace právem, nicméně prý nechápou, co ji způsobuje.

Greenwald v rozhovoru pro Yahoo Finance uvedl, co je podle něj hlavní příčinou nedávné inflace. „Myslím, že impulsem k inflaci ve skutečnosti nebyla peněžní ani fiskální politika. Podle mě to bylo podpoření uvolnění patentů na vakcíny,“ řekl investor. Cílem administrativy prezidenta Bidena je zpřístupnění cenově dostupných verzí očkování. Takový zásah do duševního vlastnictví ale firmy vyděsil.

V návaznosti na vládní kroky společnosti zvýšily ceny, zřejmě aby předstihly další potenciální vládní akce, které by mohly ovlivnit jejich podnikání. „Myslím, že vláda vyděsila hodně společností. Ty se teď budou chránit pomocí cenové síly, kterou mají,“ dodal Greenwald.

Přístup Fedu za inflaci nemůže

Místopředseda Fedu Richard Clarida pro Yahoo uvedl, že Federální rezervní systém může inflační tlaky v případě potřeby „vyrovnat“.

Názor Clarida se ale Greenwaldovi nezamlouvá. „Uvolněná měnová politika není příčinou inflace, protože přístup Fedu je stejný od počátku pandemie, zatímco rapidní nárůst inflace sledujeme až v posledních měsících,“ řekl Greenwald.

Od loňského března zavedl Fed uvolněnou politiku téměř nulových úrokových sazeb a nákupu dluhopisů ve výši 120 miliard dolarů každý měsíc. Ekonomičtí pozorovatelé obecně připisují měnové politice zmírnění útlumu způsobeného pandemií.

Někteří experti, včetně bývalého ministra financí Larryho Summerse, ale varují, že horká ekonomika je hnacím motorem pokračující inflace. „Bidenova administrativa pečlivě sleduje inflační tlaky, ale tvrdí, že tento trend bude pouze dočasný,“ uvedl minulý měsíc The New York Times.

Reklama

Doporučované