Hlavní obsah

Černý rok českého pivovarnictví, 450 milionů za vepřín v Letech a návrat Davida Ratha

Jaké bylo pondělí 23. října očima Martiny Spěváčkové?Video: Martina Spěváčková

 

Reklama

Co přinesl začátek týdne? To nejzajímavější z pondělí 23. listopadu očima moderátorky Seznam Zpráv Martiny Spěváčkové.

Článek

Za odkup vepřína v Letech stát zaplatí zhruba 450 milionů korun. Smlouvu dnes, tedy v pondělí 23. října, odtajnila vláda. Dohoda s firmou, která vepřín provozuje, by měla být podepsána v nejbližší době. O vykoupení vepřína a vybudování důstojného pietního místa na území tábora se hovoří víc než dvě dekády, předchozí vlády problém odsouvaly.

Na scénu se znovu vrací bývalý středočeský hejtman David Rath. V obnoveném procesu opět obvinil soudce Roberta Pacovského z podjatosti. Rath podal neúspěšně námitku už v minulosti. Dnes připomněl, že strýc Pacovského byl krátce jeho obhájcem, a tak Pacovský podle něho nemůže rozhodovat nestranně. „Netěší mě, že tu námitku musím vznášet. Čekal jsem, že se vyloučíte. Mohlo to proběhnout bez veřejného cirkusu,“ prohlásil Rath.

Čechy už evidentně tolik nebaví pít pivo v hospodách. Prodej piva v českých restauracích klesl letos do konce srpna meziročně o více než čtyři procenta. O čtyři procenta naopak stouply prodeje piva v různých obalech, jako jsou skleněné lahve, plast a plechovky. Letošní rok svaz označuje jako černý rok českého pivovarnictví. A jedním dechem dodává, že bude hůř. Přijde zima a končí venkovní zahrádky.

Reklama

Související témata:

Doporučované