Hlavní obsah

Musíme zabránit, aby byty v Písnici odpluly do daňových rájů, prohlásil Zaorálek

Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek o problémech s byty obyvatel pražské Písnice.

 

Reklama

Nový volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek je přesvědčený, že exministr Andrej Babiš má dál vliv na ministerstvu financí. Vyzval ho, aby vstoupil do sporu o byty v pražské Písnici.

Článek

Lubomír Zaorálek vyčítá ministerstvu financí, že se dosud nepřihlásilo do soudního sporu, který kvůli prodeji bytů v pražské Písnici vyvolali jejich obyvatelé. O situaci jednal s obyvateli i ministrem financí Ivanem Pilným (ANO).

Zaorálek na tiskové konferenci ve středu vyzval Pilného předchůdce a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, ať situaci vyřeší a ministerstvo do sporu vstoupí. Jinak podle něj hrozí to, že katastrální úřad ve čtvrtek převede více než 700 písnických bytů firmě CIB Rent Písnice za 1,3 miliardy korun.

S postupem společnosti ČEZ nesouhlasí nájemníci. Lubomír Zaorálek v té souvislosti kritizoval Ministerstvo financí a jeho bývalého šéfa Andreje Babiše, že se nesnažilo obyvatelům písnických bytů pomoci.

„Vyzývám Andreje Babiše, aby problémy s byty v Písnici řešil," prohlásil Zaorálek. Podle něj hrozí, že majetek "odpluje do daňových rájů".

Babiš viní ČSSD

Babiš výzvu odmítl, za situaci podle něj nesou vinu premiér Bohuslav Sobotka a ostatní členové vlády z ČSSD.

"Hned poté, co mě premiér vykopl z vlády, získal management ČEZ absolutní moc a zavázal vládu, že si může dělat úplně, co chce, a vláda ani MF jim nesmí do ničeho mluvit," napsal exministr financí ČTK.

Babiš také napsal, že se v době, kdy byl ministrem, záležitostí intenzivně zabýval. "Já jsem byty v Písnici řešil dlouho, potkával jsem se s nájemníky. A co udělal premiér? A pan Zaorálek pro tyhle lidi? Nic. Dělají tiskovky a vykřikují nesmysly," uvedl Babiš.

Energetická společnost ČEZ začátkem června uzavřela kupní smlouvu s CIB Rent Písnice na koupi 739 bytů v Písnici. CIB již složila na jistotní účet celou částku 1,276 miliardy korun.

Společnost skončila ve výběrovém řízení na prodej bytů druhá, získala je poté, co vítěz, firma Kennial patřící do skupiny ARCA Capital podnikatele Pavola Krúpy, od koupě ustoupil kvůli určovací žalobě nájemníků.

Soubor panelových domů se 36 vchody tvoří větší část sídliště, které je nedaleko budoucí stanice metra D Písnice. Panelové domy byly postaveny v letech 1987 až 1990 a jsou po částečné rekonstrukci. Původně zvažovaly možnost získání bytového fondu i hlavní město a Libuš.

Pořad Sněmovní 4.

Reklama

Doporučované