Hlavní obsah

Čerstvý hokejový inženýr tahá pneumatiky a Petr Čech zasahuje i po konci fotbalové kariéry

Den očima Jakuba Buriana.Video: Jakub Burian

 

Reklama

Podívejte se na výběr středečních události pohledem sportovního redaktora Jakuba Buriana.

Článek

Ve věku 89 let zemřel bývalý šéf UEFA Lennart Johansson. V čele evropské fotbalové federace stál Švéd od roku 1990 do roku 2007 a byl jejím nejdéle sloužícím předsedou. Pod jeho vedením byl Pohár mistrů evropských zemí transformován do současné podoby Ligy mistrů. Zajímavostí je, že před fotbalem začínal jako funkcionář v bandy hokeji. Škoda, že některé české bafuňáře nepotkal opačný vývoj.

Naopak šéf světového fotbalu zůstává stejný. Na kongresu v Paříži byl předsedou FIFA znovuzvolen Gianni Infantino. Volbu vyhrál Infantino v suchém triku, zejména proto, že neměl protikandidáta. Za dosavadní tři roky ve funkci například prosadil, že se světového šampionátu bude od roku 2026 účastnit namísto 32 týmů celkem 48. Málokdo toho pro český fotbal udělal v poslední době tolik jako on.

Hokejisté Litvínova a Sparty se utkají v extraligovém utkání na fotbalovém stadionu v Drážďanech. Duel tradičních rivalů se uskuteční 4. ledna a dost možná v něm padne divácký rekord. Ten momentálně drží taktéž open air utkání brněnské Komety a pražské Sparty, které za Lužánkami vidělo přes 21 tisíc fanoušků. Půjde o vůbec první ligový zápas, který se odehraje mimo Českou republiku. V tomto případě můžeme prohlásit, že výhoda domácího prostředí padá, protože oba týmy budou hrát doslova venku.

To hokejová Plzeň odehraje všechna utkání pravděpodobně pod střechou, zato má ve svých řadách čerstvého inženýra. Útočník Jan Eberle totiž dokončil studium na Provozně ekonomické fakultě České zemědělské univerzity v Praze. Zda bude jeho příjmení na dresu zdobit i inženýrská zkratka, nevíme, po státnicích ale vyrazil titul hned uplatnit na Šumavu, kde společně se spoluhráči tahal pneumatiky do kopce.

Petr Čech profesionální fotbalovou kariéru ukončil, úspěšné zákroky ale sype z rukávu dál. Ten poslední přidal na Twitteru, kde reagoval na anketu televizní sítě beIN SPORTS. Ta se uživatelů ptala, kdo vychytal v Premier League nejvíc čistých kont a kolik. Správná odpověď byla Petr Čech, ovšem počet nul byl chybný. A právě tady zasáhl Big Pete a na mylný údaj upozornil. Teď už asi fakt, že má Čech v Anglii 202 čistých kont, správce účtu nezapomene.

Reklama

Doporučované