Hlavní obsah

Češi byli šmudlové s jedním zubním kartáčkem na rok. Měníme to, říká Šmucler

Výzva s Romanem Šmuclerem: U zubaře necháte za život čtvrt milionu korun, přitom si stačí čistit zuby.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pořádně vyčištěné zuby vám ušetří na nové auto, radí prezident České stomatologické komory Roman Šmucler. Situace v Česku se za poslední desetiletí výrazně zlepšila – dramaticky klesla bezzubost i počet kazů. U dětí zabírá kampaň Republika bez kazů, přesto jsou Češi v péči o chrup za Západem výrazně pozadu.

Článek

„Správným čištěním zubů a s kartáčkem za padesát korun se dá kaz úplně eliminovat,“ tvrdí Roman Šmucler. Řada lidí ale podle něj má doma kartáček jen jako dekoraci. „Spousta lidí ho moc nepoužívá, nebo je archivní. Archivní víno je dobrá věc, ale rozšmachtaný kartáček ne,“ popisuje.

„Bohužel existuje diagnóza, které se říká české zuby. V ostatních zemích se říká, že jedny z nejhorších zubů mají české děti, což souvisí se socialistickou péčí. To znamená, že tady roky nikdo neučil děti si zuby čistit,“ vysvětluje prezident České stomatologické komory.

Pokud by se Češi lépe o svůj chrup starali, ušetřilo by se na péči zhruba osm miliard korun ročně.

„Utrácet peníze za stomatologa je naprosto zbytečné, ani já nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit mít zbytečně korunku, nemluvě o tom, že to bolí,“ dodává Šmucler.

Rovnátka jako symbol

V zemích, kde razantně ubývá kazů, je podle Šmuclera trendem kosmetická stomatologie. „Je řada států, kde ten byznys musel začít, aby zubní lékaři měli vůbec co dělat. Kvalifikovaně se přeškolili na kosmetickou chirurgii. To znamená, že zdravé zuby nějakým způsobem mění. Třeba v New Yorku je už většina práce zubních lékařů kosmetika,“ dodal ve Výzvě Šmucler.

Jako příklad uvádí touhu po rovných a bílých zubech. „Já si pamatuji, že když za socialismu mělo jedno dítě rovnátka, tak se mu jiné děti smály, že je ošklivé. Dneska když dítě nemá rovnátka, tak se ptají, jestli nezchudli nebo co se stalo. Mně jako takovému těžkotonážnímu stomatochirurgovi se tohle zdá až přehnané,“ říká Šmucler.

Kolik je v Česku zubařů a proč někteří pacienti nedokážou sehnat stomatologa? Proč jsou u nás stále děti, které nikdy neviděly zubní kartáček? A je lepší nechat si udělat bílou plombu místo amalgámové?

Podívejte se na celou Výzvu s Romanem Šmuclerem v úvodním videu.

Reklama

Doporučované