Hlavní obsah

Češi, na jaře jste byli vzorem pro všechny. Teď se inspirujte Evropskou unií

Foto: Velvyslanectví SRN v Praze

Christoph Israng symbolicky předává vlajku EU Luisi de Almeidovi Sampaiovi.

Reklama

Velvyslanci Německa a Portugalska v České republice v dvojrozhovoru pro SZ. Christoph Israng a Luis de Almeida Sampaio o covidové krizi u nás i v jejich zemích a o předsednictví v EU, které v lednu Německo předalo Portugalsku.

Článek

Německo minulý víkend zpřísnilo opatření pro Čechy, kteří překročí jejich hranice. Jsou restrikce podle vás adekvátní?

Christoph Israng: Na jaře byla Česká republika jednou z nejúspěšnějších zemí ve zvládání koronavirové krize. Teď je naopak mezi těmi, které krize postihla nejvíce. A z našeho pohledu jsou především postiženi pendleři. Na jaře čelili podezřívání sousedů, že do Česka vozí covid-19 z Německa. Dneska mají zase problém v Německu. Aby mohli v klidu přejíždět hranice a pracovat, musíme zintenzivnit testování. A to je přesně jádro toho, proč před týdnem Německo označilo Česko za vysoce rizikovou zemi. Mimochodem, to stejné deklarovalo i o Portugalsku, když se tu bavíme společně. Pendlerů z Portugalska je ale o poznání méně než z Česka. Tím, že po Češích chceme více testů, chceme především předejít strachu v pohraničních oblastech.

Česko je teď pro střední Evropu takovým rudým praporem, Portugalsko vlastně už na jaře a hlavně v létě bylo v podobné situaci. Můžeme se od vás nějak přiučit?

Luis de Almeida Sampaio: Portugalsko se i nyní nachází prakticky ve stejné situaci jako Česká republika. Bojujeme s velmi vysokými čísly. Ale pokud mluvíme o nějaké inspiraci, to vy jste na jaře byli inspirací pro nás i zbytek Evropy. A to především přístupem občanů, kteří si nasadili roušky na základě vědeckých poznatků. To vaše občanská solidarita byla inspirací pro ostatní. Jenže poté přišly letní prázdniny. Tisíce lidí přišly na akci na Karlově mostě, ten původní přístup se rozvolnil a zaplatili jste za to. Jsem ale přesvědčen, že brzy uvidíme výsledky těch přísných opatření jak v Česku, Portugalsku i Německu. Musíme se teď soustředit hlavně na očkovací kampaň. Je extrémně důležité, aby farmaceutické firmy plnily dohody a nezpožďovaly se, protože na tom celé evropské očkování stojí.

Chcete k tomu, pane Israngu, dodat i německý úhel pohledu?

Christoph Israng: Souhlasím se svým portugalským kolegou. Češi na jaře byli opravdovým vzorem i pro Německo. A určitě to nebylo jen zdravotnictvím, ale především vlnou solidarity ve společnosti, to byl ten pravý zdroj inspirace. Co se týče vakcín, souhlasím s tím, že EU nakupuje a distribuuje vakcíny společně, aby se vyhnula konkurenčnímu boji. Samozřejmě ale celý proces musíme zrychlit.

Oba dva jste zmínili, že Česko bylo velkou inspirací loni na jaře. Kde ten vzor můžeme hledat nyní?

Luis de Almeida Sampaio: Já vidím inspiraci v tom, že se Evropská unie dohodla na tom, že se vakcíny budou rozdávat spravedlivě a ve stejnou chvíli všem členským státům. Společné řešení nejen této krize je ukázkou solidarity. A celé předsednické trio, tedy Německo, nyní Portugalsko a následně Slovinsko, má za cíl hlubší evropskou integraci. Protože současná situace nám ukazuje, že je to potřeba.

Jaké jsou vlastně vaše aktuálně největší cíle ve vašich funkcích – je to vyjednávání o turistické sezóně?

Luis de Almeida Sampaio: Turismus je opravdu velmi důležitou součástí evropské ekonomiky. Když se podíváme na příkladu Portugalska, turistický ruch představuje 14 procent HDP. To je obrovský podíl. Takže na toto téma nahlížíme se vší vážností. Musíme turistům, kteří přijedou možná v létě, možná i dřív, zajistit naprostou bezpečnost. A pokud se nám to podaří, bude to především ukazatel pro celou Evropu, že jsme krizi zvládli a že se můžeme navracet k normálu.

Christoph Israng: Samozřejmě nám všem chybí cestování do zahraničí. Nejen kvůli dovolené, ale kvůli poznávání nového, získávání zkušeností, nových přátel a tak dále. A Česko je samozřejmě velmi populární destinací pro mnoho Němců. Spoléháme se na očkování. Mezitím ale chceme nechat hranice otevřené, protože je mnoho jiných důvodů, proč překročit hranice než kvůli turismu. Mluvím nejen o pendlerech, ale i o zásobování potravin nebo o cestách za rodinou v zahraničí. Samozřejmě se ale musí dodržovat pravidla, i vzhledem k šíření nových mutací viru.

Luis de Almeida Sampaio: V tomto kontextu bych rád zmínil diskusi o očkovacích pasech. Ty by mohly vést k větší bezpečnosti. Je to ale politické téma. Na úrovni EU se ještě neshodli, jestli je to správný krok, ale už se o tom alespoň živě diskutuje. A nesmíme zapomenout na velmi vážný argument ochrany osobních dat. Tady bychom si mohli vzít příklad z Německa, které má velmi propracovanou legislativu v této oblasti.

Foto: Profimedia.cz

Německý ministr zahraničí Heiko Maas a německý velvyslanec v ČR Christoph Israng.

Točíme se kolem unijních témat, a důvodem, proč se bavíme zrovna v tomto složení, je především předsednictví v EU, které na přelomu roku Německo předalo Portugalsku. Co by si Portugalsko mělo odnést z německého předsednictví dobrého a v čem by mělo být lepší?

Christoph Israng: Začnu odpovídat a můj portugalský kolega už může říct jen „ano“, nebo „ne“ (směje se). Jedním z úspěchů německého předsednictví bylo schválení dlouhodobého rozpočtu, to ovlivňuje Unii na několik let dopředu, souvisí s tím i fond obnovy. Dalšími úspěchy bylo prosazování hodnot právního státu nebo schválení klimatických cílů. Poslední podařenou věcí, a to bylo opravdu na poslední chvíli, byla brexitová dohoda s Velkou Británií.

Jsou samozřejmě záležitosti, které jsme nestihli a které tak předáváme portugalskému předsednictví. Tou je například téma migrace a azylová politika. Druhým tématem je také jednání o rozšíření Unie o balkánské země nebo jednání s mimoevropskými aktéry, jako je Čína, Spojené státy. Na Portugalsku je toho nyní opravdu hodně, bude mít plné ruce práce.

Luis de Almeida Sampaio: Řeknu toho asi víc než jen „ano“, nebo „ne“. Německé předsednictví bylo opravdu mimořádné, a to na mnoha úrovních. Myslím si, že byl můj německý kolega ještě velmi skromný ve vypočítávání úspěchů. V tak složité době, uprostřed pandemie, vyjednali dlouhodobý finanční rámec EU, což je naprosto klíčová dohoda pro budoucí fungování Unie, ale také pro pokoronavirovou obnovu. A jako třešničku na dortu na poslední chvíli stihli uzavřít brexitovou dohodu.

Foto: Profimedia.cz

Portugalský velvyslanec v ČR Luis de Almeida Sampaio.

Jsme si silně vědomi tohoto dědictví, které nám německé předsednictví předalo. Říkám to často svým kolegům tady na velvyslanectví: „Představte si, že by se Němcům nepodařilo vyjednat a docílit takových vítězství. My bychom nyní čelili velmi komplikované, až nemožné situaci.“ A my jsme za to velmi vděční. Ale samozřejmě máme svoje témata, které bychom rádi prosadili. Pilířem bude sociální politika, chceme se soustředit na sociální spravedlnost, na klimatické otázky nebo digitalizaci.

Jaké priority portugalského předsednictví nejvíce zasáhnou střední Evropu a Česko?

Luis de Almeida Sampaio: To je velmi důležitá otázka. Portugalsko a Česko jsou společně ve skupině Přátel koheze. A i přesto, že jsou mezi námi rozdíly, my jsme součástí eurozóny, vy ne, tak máme i mnoho společného. Naše ekonomiky jsou obě střední velikosti v rámci EU, máme podobné demografické složení obyvatel a jsme obdobně velké země. Skupina Přátel koheze nám vytváří přímý kontakt. Vytváří půdu pro bilaterální dohody, které se mohou vyjednat právě v průběhu portugalského předsednictví. Ale je třeba zdůraznit, že jsme součástí takzvaného tria, tedy společného jednání předsednictví Německa, nás a Slovinska, které bude následovat. Stejně jako vy budete součástí tria Francie a Švédska.

Děkuji, že zmiňujete české předsednictví. Oba určitě víte, že je spojené s určitou kontroverzí ohledně velmi nízkého rozpočtu na organizaci předsednictví v roce 2022. S přihlédnutím na vaše současné zkušenosti, mohou to Češi zvládnout i s takto ztíženými podmínkami?

Christoph Israng: Jsme v kontaktu s týmem českého předsednictví, abychom sdíleli své zkušenosti. Vím, že jsou na české straně určité diskuse, takže čekáme, jak se to ve skutečnosti vyvine. Ale máme radost, že už nyní funguje aktivní komunikace mezi Prahou a Berlínem právě na téma předsednictví.

Luis de Almeida Sampaio: Rád bych začal odpověď parafrází z filmu Kmotr: „Věřím v Česko.“ Tak já nahlížím na české předsednictví v EU, tedy velmi optimisticky navzdory rozpočtu. Důležitá je politická síla, organizace, propagace. A vím, že tým, který připravuje české předsednictví, už si kasá rukávy. Bude to jistě výzva, ale věřím, že to bude úspěch. Je to jedinečná příležitost, jak na sebe politicky upozornit. A Češi jsou si toho vědomi.

Reklama

Doporučované