Hlavní obsah

Češi si nechávají za tisíce testovat vytažená klíšťata. Zbytečné, tvrdí lékař

Testy klíšťat jsou podle lékaře Milana Trojánka zbytečné.Video: Pavlína Kosová

 

Reklama

Testování jednoho klíštěte vás v soukromé klinice může vyjít až na několik tisíc korun.

Článek

Češi si podle Milana Trojánka z Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí pražské Nemocnice Na Bulovce klíšťata umí často vyndat sami. „Kolegové z kožní ambulance ale udávají, že naši pacienti stále častěji chodí třeba i v pozdních nočních hodinách, aby jim vyndali klíště. Aby jim ho vyndali oni, jako odborníci,“ řekl Trojánek Seznamu s tím, že je k tomu vede hlavně strach z nemocí, jež mohou zmínění paraziti přenášet.

„Stále častěji se setkáváme s tím, že k nám pacienti chodí, že si nechali například klíště vyšetřit v různých soukromých laboratořích na přítomnost nukleové kyseliny ať už lymské boreliózy, nebo té bakterie, která to vyvolává, případně viru klíšťové meningoencefalitidy,“ vysvětluje lékař nový trend.

Jenže takové výsledky testů, které vyjdou i na několik tisíc korun (základní testy stojí zhruba 2000 Kč), pacientům prý k ničemu nejsou. To, že bylo samotné klíště infikované, ještě podle Trojánka neznamená, že pacient musel po kousnutí skutečně onemocnět.

Lékař Milan Trojánek popisuje, jak si správně vytáhnout klíště.Video: Pavlína Kosová

Ani flek nebo boule, které vám zůstanou po vytažení parazita na kůži, nemusí automaticky znamenat, že jste se od klíštěte něčím nakazili. Kdy ale zbystřit? Podívejte se na rozhovor s lékařem Milanem Trojánkem na začátku článku.

Klíšťata vyčkávají

Tropické teploty posledních dnů klíšťatům podle Jana Kynčla, vedoucího Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu, moc nesvědčí.

„V letošním roce byla aktivita klíšťat vyšší již na jaře, které bylo teplé. Naopak při vysokých venkovních teplotách a nízké vlhkosti se aktivita klíšťat snižuje, ale stejně jako v chladných, i v suchých a teplých měsících dokážou všechna vývojová stadia klíštěte přežívat a ‚čekat’ na vhodné podmínky ukryta mezi starou vegetací a detritem, tedy neživou organickou hmotou,“ sdělil Seznamu s tím, že klíšťata by mohla být znovu více aktivní v případě babího léta na podzim.

Počty nakažených pacientů klíšťovou encefalitidou a lymskou boreliózou v Česku neustále stoupají. Zatímco první zmíněnou nemocí se za prvních 6 měsíců loňského roku nakazilo 124 lidí, letos tomu bylo za stejné období o 15 víc. V případě lymské boreliózy je nárůst znatelnější. Od ledna do června 2017 zaznamenali lékaři 1074 nemocných, za první půlrok letošního roku 1156.

Reklama

Související témata:

Doporučované