Hlavní obsah

Češi unesení v Libanonu natočí film. Bude to prý thriller

Tři z unesených Čechů v Libanonu chtějí o svém zajetí natočit film.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Na příběh o sedmi měsících v zajetí už sehnali režiséra. Teď hledají autora scénáře.

Článek

Tři z pěti Čechů, kteří byli v létě 2015 uneseni v Libanonu a dalších sedm měsíců v této zemi vězněni, připravují o svém nedobrovolném dobrodružství film a po něm ještě knihu.

Jeden z nich, překladatel Adam Homsi, redakci Seznam Zprávy řekl, že film bude rozdělen na několik dílů. A že půjde nejspíše o thriller. „Samozřejmě se tam děly věci, které normální člověk nezažije," uvedl Homsi s tím, že tvůrci jistě budou pracovat i s autorskou licencí. „Bude to trochu fikce, nebude to dokumentární film,“ doplnil.

Když nedostaneme od státu odškodné, obrátíme se na soud, říká advokát Švarc.Video: Jaroslav Gavenda

Nápad zfilmovat libanonský příběh prý přišel náhodou. Adam Homsi říká, že se na něho nejprve obrátil zahraniční režisér. „Seznámil jsem se s ním a on mi to nabídl," říká překladatel. „Nyní sháníme dramaturga, který by připravil synopsi scénáře pro producenta.“

Na přípravě filmu s ním spolupracují ještě dva z dřívějších unesených - advokát Jan Švarc a novinář Pavel Kofroň.

Homsi počítá s tím, že se filmový štáb vydá i do Libanonu. Tedy do míst, kde byli Češi uneseni. „Pro autentičnost by to bylo dobré,“ prohlásil.

Až bude film hotový, chtěl by Adam Homsi ještě vydat knihu. „Třeba o tom, co se do filmu nevešlo."

Vedle přípravy filmu a plánů na knihu se čtyři z unesených soudí se státem také o 40 milionů korun odškodného. Tvrdí, že české úřady měly informace, že jejich výpravě v Libanonu hrozí nebezpečí.

S mimosoudní žádostí o satisfakci však hned u tří ministerstev nepochodili.

Reklama

Doporučované