Hlavní obsah

Miliony Čechům z Libanonu nedávejte. Stát se postavil proti žádosti o odškodnění za únos

Čtveřice z pěti mužů unesených v Libanonu žádala 40 milionů. Zatím neuspěla.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Úředníci z Ministerstva spravedlnosti řekli, že čtveřice nemá na 40 milionů nárok.

Článek

Čtveřice Čechů unesených v Libanonu nemá na miliony nárok. Rozhodla o tom tři ministerstva, která se žádostí advokáta Jana Švarce, překladatele Adama Homsiho a dvojice novinářů Pavla Kofroně a Miroslava Dobeše zabývala.

Každý pro sebe žádá deset milionů korun. Již před koncem roku přitom avizovali, že když jim odmítne stát peníze vyplatit, obrátí se na soud.

Případem se zabývali úředníci z Ministerstva vnitra, zahraničí a spravedlnosti. A právě Ministerstvo spravedlnosti rozhodlo v těchto dnech jako poslední.

„Žádost o odškodné byla Ministerstvem spravedlnosti vyhodnocena jako neopodstatněná a na základě toho zamítnuta,“ řekl Seznamu Jakub Říman z tiskového oddělení.

Proč Alí Fajád nepřijde do Čech? Advokát Švarc odpovídá:

Video: Jaroslav Gavenda

Deset milionů? Částka má lidi probrat, řekl unesený Čech

Při rozhodování přitom úředníci z Ministerstva spravedlnosti využili i informace z trestního spisu. Téměř rok tuzemská policie šetří, kdo za únosem čtveřice mohl stát. „Stále probíhá prověřování případu,“ uvedla mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Advokát Švarc a spol. ve své žádosti argumentují tím, že tuzemské úřady měly informace, že výpravě hrozí únos při cestě do Libanonu. Překladatel Adam Homsi podotkl, že informace o tom, proč do Libanonu letí, měly zpravodajské služby i další české úřady. Ministerstvo zahraničí to odmítá.

Již před koncem loňského roku řekla mluvčí Ministerstva zahraničí Michaela Lagronová, že pokud by čtveřici vznikla nějaká škoda, měli ji zaplatit únosci. Podle ministra vnitra Milana Chovance by pak odpovědnost měli převzít ti, kteří cestu zorganizovali, nikoliv stát.

„Ta částka je hozená, aby to probralo lidi, aby se kolem toho něco dělo. Když budeme chtít sto tisíc, tak se to asi smete, ale deset milionů je takové úderné číslo. Já vím, že jsme tím asi lidi hodně naštvali,“ řekl Seznamu novinář Pavel Kofroň, který byl předloni v létě jedním z pěti unesených Čechů. 

Adam Homsi vysvětlil, že deset milionů chce, protože po celou dobu únosu – zhruba sedm měsíců – musel překládat proti své vůli a byl na něj vyvíjen psychický nátlak. „Jenom ty hodiny, které jsem tam odpracoval, můžou klidně tuto částku dělat,“ doplnil Homsi.

Po svém návratu domů poté, co byli vyměněni za Libanonce Alího Fajáda a Chálida Marabího, si unesení muži stěžovali, že se jim zhoršil zdravotní stav a přišli o velké množství peněz. Poslední člen výpravy tajný agent Martin Psík o peníze nežádá.

Reklama

Doporučované