Hlavní obsah

Češi zaplnili obchody. Na Velký pátek si už nenakoupí

Ilustrační foto.

Reklama

Na Velký pátek budou muset mít zavřeno všechny obchody, na rozdíl od běžných Velikonoc, kdy nesmějí být prodejny nad 200 metrů čtverečních v provozu jen na Velikonoční pondělí. Vláda o tom rozhodla v rámci boje proti šíření viru.

Článek

Obchody čelí náporu zákazníků, protože z rozhodnutí vlády zůstanou zítra na Velký pátek otevřené pouze lékárny, čerpací stanice a obchody na letištích či nádražích. Zákaz téměř veškerého prodeje v Česku se týká také Velikonočního pondělí.

Uzavření obchodů na Velký pátek podle prodejců výrazně zvýší koncentraci zákazníků ve čtvrtek, sobotu a neděli. Podle Unie zaměstnanců obchodu, logistiky a služeb (UZO) se dá předpokládat, že čtvrteční předvelikonoční rodinné nákupy přemění prodejny v prostory, kde nebude možné dodržovat všechna protiepidemická opatření. Informovala o tom prezidentka UZO Renáta Burianová. Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR apeluje na vládu, aby urychleně zákaz zrušila.

Řetězce hlásí plno

Ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček sdělil, že potraviny si lidé nakoupit musejí. „Při zavřeném pátku se počet zákazníků navýší ve čtvrtek podle expertního odhadu až o 70 procent oproti stejnému dni v předcházejících letech,“ řekl. Kvůli limitu 15 metrů čtverečních provozní plochy na jednoho zákazníka to bude podle Marečka znamenat, že lidé budou stát ve frontách před obchody. " Největší zájem nakupujících očekáváme v menších městech po třetí hodině, ve větších městech o něco později, přibližně po čtvrté hodině odpolední,” doplnil Mareček.

Zvýšenou frekvenci zákazníků pozoruje i řetězec Lidl. „Vzhledem k pátečnímu uzavření prodejen jsme již včera zaznamenali vyšší frekvenci zákazníků, přičemž se situace dnešní den jeví velmi obdobně. Se zvýšeným počtem nakupujících jsme však počítali a byli na něj připraveni. Zásobování prodejen probíhá bez komplikací a k dispozici je tak dostatek potravin pro všechny,“ okomentoval Tomáš Myler, tiskový mluvčí.

Stejný vývoj sleduje také mluvčí společnosti Kaufland Renata Maierl.

Velmi žádané jsou podle jejích slov zejména různé druhy mas. S blížícími se svátky vzrůstá, stejně jako každý rok, zájem o vejce. „Oblíbená jsou ta z volného výběhu, například ze Statku Dvořák. V současné době máme v prodeji také bílá vejce velikosti M po 10 ks v balení,“ dodala mluvčí.

Unie podle Burianové dlouhodobě podporuje uzavření všech obchodů ve státní svátky. Vládní opatření ale nyní podle ní přineslo zmatek. „Další nejistota je jak na straně zaměstnanců, tak na straně zaměstnavatelů a samozřejmě nelze opomenout ani spotřebitele. Na toto rozhodnutí se váže mnoho zákonných ustanovení např. plánování směn podle zákoníku práce a nutné změny v organizaci práce. Rozhodnutí vlády nebylo bohužel dostatečně komunikováno s dotčenými subjekty, kterým toto rozhodnutí bude působit problémy,“ řekla. Doplnila, že se UZO nedomnívá, že by uzavření prodejen na Velký pátek mělo zásadní význam v boji proti pandemii.

Nesmysl jako uzavření jídelen, říká Prouza

Nařízení o zákazu prodeje na Velký pátek je podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy podobně nesmyslné jako uzavření závodních jídelen nebo zákaz prodeje kávy do kelímku. „Podle zákona o prodejní době je Velký pátek svátkem, kdy má být obchod otevřen. Zavřeno musí mít obchodníci až na Velikonoční pondělí,“ doplnil.

Kvůli pandemii koronaviru mohou být momentálně v provozu jen vybrané prodejny jako potraviny, drogerie, optiky či květinářství. Podle dřívějšího usnesení vlády musejí i tyto obchody zůstat zavřené ve státní svátky. Výjimku mají jen lékárny, čerpací stanice nebo prodejny na letištích nebo nádražích.

Reklama

Doporučované