Hlavní obsah

Česká aplikace tří gymnazistů odhaluje šikanu na školách v Klánovicích, Zimbabwe i Singapuru

Reportáž ze základní školy v pražských Klánovicích, kde využívají aplikaci Nenech to být.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Šikana se podle některých průzkumů týká až třetiny dětí. Každou další možnost, jak ji odhalit, proto ředitelé a učitelé vítají. Platformu Nenech to být, kterou vymysleli tři čeští gymnazisté, tak využívají nejen stovky škol v České republice, ale třeba i v Jihoafrické republice, Singapuru nebo USA.

Článek

Stejně jako se změnily děti a prostředí, ve kterém vyrůstají, změnila se i šikana. Už dávno nemusí mít jen fyzické projevy, ubližovat je totiž mnohem jednodušší online.

„Šikana je dnes vždy propojená s kyberšikanou. Už nenajdete čistou šikanu, která by se netýkala sociálních sítí, mobilů a podobných věcí,“ potvrzuje „trend“ doby ředitel Masarykovy základní školy v pražských Klánovicích.

Právě zde už dva a půl roku pro odhalování šikany používají i aplikaci Nenech to být. Jedná se o online schránku důvěry, ve které kdokoliv může nahlásit rizikové chování. Na této škole byly zatím nahlášeny 4 případy, což je zhruba čtvrtina všech případů šikany, které tady za tu dobu řešili.

Platforma Nenech to být na většině škol nahradila dřívější schránky důvěry, do kterých žáci často vhazovali nesmyslné vzkazy a s reálnými problémy se touto formou báli svěřit.

Když žák rizikové chování přes Nenech to být nahlásí, dostanou oznámení kompetentní osoby. Kromě ředitele školy to bývá například metodik prevence nebo školní psycholog. Personál v systému vidí celý text oznámení, nevidí ale, kdo ho psal, vše je zcela anonymní. Poté škola postupuje podle vlastního metodického plánu řešení rizikového chování.

Podle ředitele základní školy Michala Černého je u šikany důležité hlavně včasné odhalení. „Čím dříve šikanu odhalíte, tím větší šance je, že kolektiv vyléčíte. Největší problém je, když šikana bují delší dobu, nepoznaná, neodhalená. Když se pak šikana odhalí pozdě, třída bývá nakažená a skupina agresorů to tak zkouší na další děti.“

I proto jsou školy včele s Masarykovou základní školou v Klánovicích otevřeny všem dalším možnostem, jak šikaně předcházet.

Reklama

Související témata:

Doporučované