Hlavní obsah

Česká bojovnice v „pouličním boji“ ukončila ruskou nadvládu. Stala se mistryní světa

Kickboxerka Martina Ptáčková vyhrála MS v hand to hand combatu.Video: FB: Martina Ptáčková

 

Reklama

Česká bojovnice a čtyřnásobná mistryně světa v kickboxu Martina Ptáčková ovládla světový šampionát v hand to hand combatu a ukončila ruskou nadvládu.

Článek

Sport, který se nejvíce podobá boji na ulici, to je původně ruský hand to hand combat. Hojně ho používají ozbrojené složky a speciální jednotky. Jeho začátky sahají do devadesátých let minulého století. Rukopašnému boji, jak se sport originálně nazývá, aktuálně vévodí česká bojovnice Martina Ptáčková.

Na světovém šampionátu v ruské Tule porazila koncem září všechny soupeřky a stala se mistryní světa. Boj v hand to hand combatu je podobný MMA, jen s odlišnými pravidly. Zápasnice tak musejí mít znalost napříč bojovými sporty. Mezi boxerkami a kickboxerkami se tak objevila třeba i bojovnice v sambo.

Ptáčková úspěšně prošla kvalifikačními boji i celou částí pavouka až do finále, kde stanula proti domácí bojovnici. Ve finálovém souboji si vytvářela postupný tlak, držela se taktických pokynů a získávala bodový náskok. Svůj triumf korunovala několika přesnými údery, kterými Rusku poslala do kolen, a ukončila tak zápas ještě před časovým limitem.

Martina se stala první Češkou, která v disciplíně hand to hand combatu dokázala zvítězit. Svým triumfem navíc ukončila dlouholetou nadvládu ruských zápasnic.

Martině lidé často přezdívají „Zázrak z Horních Počernic”. K bojovým sportům ji dovedli v mládí rodiče. Sudičky jí ale do vínku nenadělily mnoho talentu, zpočátku byla nešikovná a neohrabaná. Nedostatek nadání však kompenzovala nadměrnou pílí. V šestnácti letech poprvé vyrazila na Světový pohár, dle svých slov „na zkoušku”. Všem soupeřkám ale vytřela zrak a hned ze své první velké akce brala zlato.

Dnes je čtyřnásobnou mistryní světa v kickboxu a nově i mistryní světa v hand to hand combatu. Dala by se ale označit za renesančního člověka. Nechce totiž „jen bušit do pytle”. Martina studuje na vysoké škole obor mezinárodních vztahů, pořádá všemožné charitativní projekty a navrhuje i vlastní šperky.

Časopis Forbes ji dokonce zařadil do kategorie 111 nejvlivnějších žen ve svých profesích. Velkou oporou je jí mladší bratr Josef, trojnásobný vicemistr světa v grapplingu a elitní reprezentant ČR v bojových sportech, se kterým Martina také trénuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované