Hlavní obsah

Česká filharmonie dnes s dirigentem Byčkovem podpoří zdravotníky

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Česká filharmonie (ČF) dnes vystoupí na druhém koncertu v sérii nazvané Jarní hvězdy s houslistou Nikolajem Szeps-Znaiderem.

Článek

Výtěžek připojené sbírky poputuje na psychosociální podporu zdravotníků. Na programu bude První houslový koncert Maxe Brucha a Druhá symfonie Sergeje Rachmaninova. Koncert bude řídit šéfdirigent a umělecký ředitel ČF Semjon Byčkov. Pořadem provede Marek Eben. Koncert odvysílá ČT Art, přímý přenos bude streamován i na oficiálním facebooku a youtube kanálu ČF.

„Peníze půjdou na vyškolení dobrovolníků přímo v nemocnicích, kteří v těžkých chvílích s náporem na psychiku svým kolegům pomůžou. Měla by vzniknout síť podpory pro zdravotníky přímo v nemocnicích, která bude fungovat i po skončení pandemie. První vyškolení dobrovolníci už v nemocnicích pracují a cílem je vyškolit další stovky, celkem 1200 lidí,“ sdělil Zdenek Mihalco, ředitel Nadace Via, která za projektem stojí.

ČF zahájila sérii čtyř koncertů konaných bez publika s názvem Jarní hvězdy 9. března. Na prvním koncertu s ČF pod taktovkou hlavního hostujícího dirigenta Jakuba Hrůši vystoupila americká violoncellistka Alisa Weilersteinová.

Hrůša bude 14. dubna dirigovat i třetí koncert ze série Jarní hvězdy s Českou filharmonií, na němž vedle Sukova Zrání zazní Saint-Saënsův Třetí houslový koncert s Lisou Batiašviliovou. Byčkov se prvního českého orchestru opět ujme 29. dubna, kdy je na programu Druhá symfonie „Maloruská“ Petra Iljiče Čajkovského a světová premiéra Koncertu pro klavír a orchestr Thomase Larchera s Kirillem Gersteinem.

V průběhu všech zkoušek a koncertů platí doporučená bezpečnostní a hygienická opatření. Celý orchestr je testován na koronavirus jednou před a jednou v průběhu každého projektu PCR testy. Povinnost testování mají i ostatní pracovníci ČF, kteří jsou s orchestrem v kontaktu. Od začátku března je v Rudolfinu povinné používání respirátorů FFP2 nebo KN95. Členům orchestru, kterým to způsob hry na hudební nástroj umožňuje, je doporučeno nošení respirátoru i na pódiu.

Reklama

Doporučované