Hlavní obsah

Česká manažerka o inženýrovi vyhozeném z Googlu: Ženy jsou jiné než muži. Ale do IT patří

Rozhovor se Simonou Kijonkovou.Video: Zuzana Kubátová

 

Reklama

Rozhovor se Simonou Kijonkovou, majitelkou Zásilkovny a několika startupů.

Článek

Každá firma má právo nakládat se zaměstnanci podle uvážení. A zaměstnanci mají sdílet firemní hodnoty, říká podnikatelka Simona Kijonková. Šéfka několika technologických startupů rozebírá genderový manifest, kvůli němuž americký Google propustil jednoho ze svých vývojářů.

Simona Kijonková

Je výraznou postavou českého internetového obchodu. Založila firmu Zásilkovna, která distribuuje zboží tisíců e-shopů. Kromě toho vlastní sama či s partnery pět dalších technologických startupů v Česku a dalších šest v zahraničí.

První dáma českého e-commerce přišla do Výzvy rozebrat skandál, který vyvolal vyhazov vývojáře Jamese Damora z amerického Googlu. Firma se jej zbavila kvůli manifestu, v němž Damore zpochybnil její genderovou politiku.

Damore tvrdí, že nižší zastoupení žen v IT oborech a ve vysokém managementu je dáno psychologickými odlišnostmi žen a mužů. Proto podle něj nemá smysl pozitivní diskriminace zaměřená na ženy.

Google vyhazov zdůvodnil tím, že Damore porušil firemní kodex a nesdílí firemní hodnoty. Krok technologického gigantu vyvolal vášnivé genderové diskuse i v Česku.

Simona Kijonková šéfům Googlu rozumí. Pokud chce být firma úspěšná, musí si podle ní stanovit jasný hodnotový žebříček a chtít po zaměstnancích, aby ho ctili. „I my máme v Zásilkovně firemní kodex,“ říká česká manažerka.

Kijonková potvrzuje, že v IT branži je žen málo. „Mezi programátory v našich firmách pracuje jen deset procent žen a celkově jich je v České republice v technologiích zaměstnáno jen asi sedm procent,“ říká. Je to podle ní škoda.

Reklama

Doporučované