Hlavní obsah

Bouřka o velikosti republiky. Za den měla 300 tisíc blesků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Mapa blesků v ČRVideo: Tereza Nováková

 

Reklama

Popadané stromy, zablokované silnice i železnice, poruchy dodávek elektřiny. Následky čtvrteční noční bouřky budou hasiči odstraňovat celý den.

Článek

Bouřky, které ve čtvrtek a v noci na dnešek zasáhly Českou republiku, doprovodilo nadprůměrné množství blesků.

Meteorologové jich za 24 hodin zaznamenali téměř 300 000, což je letošní nejvyšší počet a současně i nejvyšší za několik let.

Důvodem velkého množství bleskových výbojů bylo spojení několika bouřek. Jako první se přesunula do Česka velmi intenzivní a rozsáhlá bouřka z Německa, k ní se pak přidalo velké množství bouřek, které přišly se studenou frontou, řekl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák.

Podle něj Česko mezi osmou ranní ve čtvrtek a v pátek zasáhlo 298 727 blesků. "Standardně při bouřkách bývají jednotky až desítky tisíc blesků, tady jsou stovky tisíc, byl to tedy výrazně nadprůměrný počet blesků," uvedl mluvčí.

Podle něj měla bouřka v době, kdy se přesunula nad Německo a Dánsko, co do rozsahu velikost celé České republiky. Při následném postupu do Česka sice slábla, přesto byla stále hodně rozsáhlá a intenzivní.

Video: Bouře zastavila železnici, zpoždění bylo až 80 minut

Zpoždění vlakůVideo: Tereza Nováková

Bouřkové blesky dorazily na severozápad Česka kolem čtvrteční 19. hodiny večerní. V průběhu noci se prohnaly celou republikou. Z českého území odešly až v pátek kolem 7. hodiny ranní. 

Hasiči v noci vyjížděli celkem 800krát, z toho čtvrtina výjezdů připadla na Středočeský kraj. Nejčastěji mířili k popadaným stromům. Ty komplikovaly dopravu na silnicích, ale především i na železnici.

Železničáři zaznamenali celkem 42 událostí. Situaci nejvíce pocítili cestující ve Středočeském a v Jihočeském kraji. Velká zpoždění nabraly vlaky na hlavní trati Praha-Kolín. Například v Nymburku hlásilo nádraží až 80minutové zpoždění. V Jihočeském kraji by měla výluka na trati České Budějovice - Gmünd skončit kolem poledne.

V jižních Čechách a na jihu Moravy se kvůli bouřce ocitly tisíce lidí bez elektřiny. Podle společnosti E.ON šlo zejména o Břeclavsko, Hodonínsko a Jindřichohradecko. Firma, která distribuuje elektřinu v Jihočeském, Jihomoravském, Zlínském kraji, na Vysočině a částečně i v Olomouckém kraji, zaznamenala výpadek celkem asi u 8000 domácností. Energetikům se postupně daří dodávky obnovovat.

Reklama

Doporučované