Hlavní obsah

Česká pěvkyně Magdalena Kožená může dnes večer dobýt Ameriku

Česká pěvkyně Magdalena Kožená může dnes večer dobýt Ameriku

 

Reklama

Budou se - už po 59. - udílet prestižní hudební ceny Grammy. Česká mezzosopranistka je nominována za album Monteverdi.

Článek

V noci z neděle na pondělí se odehraje už 59. ceremoniál předávání prestižních hudebních cen Grammy. V losangeleském Staples Centru bude rozdáno na 84 cen v kategoriích jako Album roku, Nahrávka roku, Píseň roku nebo Talent roku.

Jednu z nich může letos získat i česká pěvkyně Magdalena Kožená, jejíž deska Monteverdi je nominována v kategorii Klasické vokální sólové album.

Jinak však má největší počet nominací na letošní Grammy zpěvačka Beyoncé, která se o zlatý gramofonek uchází v devíti kategoriích s deskou Lemonade.

O jednu nominaci méně mají popová hvězda Rihanna, americký rapper Kanye West a kanadský zpěvák Drake. Zpěvačka Adele je potom navržena v pěti kategoriích se svým třetím studiovým albem nazvaným 25.

Beyoncé i Adele drží mezi ženami rekord v největším počtu cen získaných v jednom ročníku - Beyoncé jich dostala šest v roce 2010, Adele stejně tolik v roce 2012. Z mužů je v tomto směru rekordmanem Carlos Santana a již zesnulý Michael Jackson, kteří získali na jednom ceremoniálu osm cen Grammy.

Pokud by letos Beyoncé zabodovala v osmi kategoriích, vyšvihla by se na první místo v historii i v počtu cen. Zatím jich má na svém kontě 20. Rekord drží zpěvačka a houslistka Alison Kraussová s 27 cenami.

Z Čechů se o Grammy v minulosti neúspěšně ucházel například dirigent Jiří Bělohlávek, a to v roce 2012 se Symfonickým orchestrem BBC a provedením šesté symfonie od Bohuslava Martinů a také v roce 2005 s Českou filharmonií a nahrávkou třetí a čtvrté symfonie Bohuslava Martinů.

V roce 2008 byla na seznamu nominací píseň Falling Slowly Češky Markéty Irglové a irského hudebníka Glena Hansarda a soundtrack k filmu Once, v němž oba hráli a k němuž napsali hudbu.

Reklama

Doporučované