Hlavní obsah

Češka popsala, jak na hranicích Chorvatska probíhají covidové kontroly

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Češka trávící dovolenou v Chorvatsku na ostrově Krk.

Reklama

Do Chorvatska už vyrážejí první turisté z Česka. Výraznou změnou oproti předchozím rokům jsou kontroly na hranicích kvůli koronaviru. Češka, která má už cestu za sebou, Seznam Zprávám popsala, jak vše probíhalo.

Článek

Češka Edita jezdí do Chorvatska na dovolenou už dvacet let. V poslední době tráví dovolenou mimo hlavní turistickou sezónu. S rodinou se i letos vydala do kempu na ostrově Krk.

Jak vypadala kontrola na hranicích při příjezdu do Chorvatska?

Vyjížděli jsme v pátek brzy ráno. V Rakousku nic, ve Slovinsku nic. Jenom na chorvatských hranicích jsme museli ukázat, že máme test, a naskenovali si pasy. Trvalo to tedy trochu déle u našeho odbavení, vedle projížděli rychleji bez problému. Ale bylo to zdržení jen na 20 minut.

Jaký jste měla test?

Antigenní, nechali jsme si ho udělat den předem.

Kolik vás tady je?

Přijeli jsme včera. Jsme tady tři, ještě manžel a syn.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Kemp na ostrově Krk

Proč jste si letos vybrali Chorvatsko na dovolenou?

Budeme tady do středy do rána a potom zpět do práce a do školy. Jezdíme sem do tohoto kempu 20 let. Jsme tady moc spokojení, ale už sem nejezdíme v hlavní sezóně, protože je tady moc lidí. Je to tady jednoduché, svobodné a krásné moře a milí lidé.

Obáváte se tady rizika covidu, nebo ne?

Ne, my se nebojíme.

Pozorujete tady nějaká opatření?

Ne, jen to, že si do obchodu vezmete roušku, jinak nikde nic.

Jaké jsou ceny, zdražili Chorvaté?

Zmrzlina zdražila, jinak zatím nevím.

Čechům bude brzy ke vstupu do Chorvatska stačit, aby měli 22 dní po očkování první dávkou, a budou moci oblíbenou turistickou destinaci navštívit bez testu. Oznámil to ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) v Záhřebu tento víkend po jednání s chorvatskými členy vlády.

Překročení hranic

Do Chorvatska je možné jet s negativním PCR nebo antigenním testem, který není starší 48 hodin. Antigenní test musí být z laboratoře nebo profesionálního odběrového místa. Musí tam být napsané, o jakého výrobce testu jde, a musí být na seznamu schválených testů Evropskou unií.

Dále zatím platí, že do Chorvatska může ten, kdo je 14 dní očkovaný (po druhé dávce), nebo osoby, které prodělaly koronavirus v posledních 180 dnech. Výjimku z testování mají děti do 12 let. Češi, kteří jedou individuální dopravou zpět do Česka, nepotřebují test pro opuštění země, vyplní ale příjezdový formulář a poté, co se vrátí do Česka, by měli absolvovat do 5 dnů PCR test.

Čechům už brzy bude stačit jedna dávka vakcíny k návštěvě země.

„Na základě našeho jednání českým turistům bude umožněn bezproblémový vstup do Chorvatska 22 dní od očkování první dávky vakcíny. Je plánováno, aby uvedené opatření vstoupilo v platnost během následujícího týdne,“ řekl na tiskové konferenci v Záhřebu o víkendu chorvatský ministr zahraničí Gordan Grlić-Radman.

Tuto novinku potvrdil i český ministr zahraničí Kulhánek. „Čeští občané, kteří budou 22 dní po obdržení první dávky vakcíny, budou moci volně cestovat do Chorvatska, aniž by museli podstupovat test,“ oznámil snadnější cestování do Chorvatska Kulhánek v Záhřebu.

Reklama

Doporučované